Sogase metalliäri keeristesse upub aastas 50-75 miljonit

ÄP 26. märts 2007, 00:00

Nii on igal vanametalli müüjal võimalik valida, kas ajada asju ametlikult ehk Kuusakoskiga või vähem ametlikult ehk tema konkurentidega.

Den za Dnjomi andmetel sattus just üks neist puukfirmadest veebruaris maksu- ja tolliameti huviorbiiti, praegu menetleb amet seoses vanametalli kokkuostmisel maksmata jäetud maksudega kriminaalasja. Kuna "optimeeritud" maksusumma, 16,4 miljonit krooni suunati ärisse, siis kahtlustatakse ka rahapesu. Korraldati 25 läbiotsimist ning kuni kuueks kuuks vahistati 12 kahtlustatavat. Ära võeti ligi miljon krooni sularaha. Metalli kokkuostmisel on sularahas arveldamine keelatud.

Kuusakoski direktor Ilmar Jõgi kommenteeris, et puukfirmade edu võti seisnebki kilo eest mõne krooni Kuusakoskist kõrgema hinna pakkumises. Lisaks on metallimüüjad sageli huvitatud kokkuostul keelatud sularahast. Kokku kannab riik Jõgi hinnangul sogase metalliäri tõttu aastas kahju 50-75 miljonit krooni. Selle üle, et metalli vastuvõtupunktid jäätmeseadust täidaksid, valvab keskkonnainspektsioon.

Üks maksu- ja tolliameti huviorbiiti sattunud firmadest kannab Den za Dnjomi andmetel nime Krinmet Grupp. Viimasega on omakorda seotud paljud väikeettevõtted, näiteks Hiiumaal tegutsenud Raua Robert.

Nõnda kutsuti ka kunagi Emexit (Kuusakoskit) juhtinud ärimeest ja poliitikut, manalasse varisenud Robert Lepiksoni, ehkki teadaolevalt Raua Robertil temaga mingeid sidemeid ei olnud ja nime valikul on omanikud lihtsalt üritanud nalja heita. Krinmeti juhatuse liige Aleksei Sustov kommenteeris Den za Dnjomile maksuametnike huvi sõnadega, et elus juhtub kõike ja et ettevõte ei kavatse oma tegevust lõpetada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing