Kinnisvaraturg tõmbas hinge

ÄP 21. mai 2007, 00:00

"Tehingute arv on vähenenud, sest eluruumide ja eramukruntide hinnatase ületab tihti klientide võimalusi," kommenteeris Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman statistikaameti teadet. "Seda soodustab pankade varasemast konservatiivsem laenupoliitika. Ostjad on hindade suhtes äraootaval seisukohal."

Tehingute koguväärtus kahanes eelmise kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku võrra. Ostu-müügitehingute arv vähenes nii eelmise aasta esimese kvartali kui ka eelmise kvartaliga võrreldes ligi viiendiku ehk 3000 tehingu võrra. Kuigi väiksem tehingute arv aasta algul on kinnisvaraturule iseloomulik, viitab tavapärasest kiirem kahanemine kinnisvaraturu rahunemisele. Esimest korda viimaste aastate jooksul tehingute arv ei kasvanud.

Soomani sõnul on kinnisvaraturg stabiliseerunud, viimaste aastate kiire hinnatõus on jäänud ajalukku ja kinnisvaraturul hakkavad kehtima tavalised turumajanduslikud põhimõtted. Pakkumine eluasemeturul on suurenenud, kõrged hinnad ja võimalike laenuvõtjate arvu vähenemine on kahandanud nõudlust ja stabiliseerinud hindu.

"Prognoosime, et langus on ajutine ja inimeste sissetulekute kasvuga tõuseb tehingute arv varasemale tasemele - elamispinda vajab väga palju inimesi," lisas Sooman.

Ka Lätis on kinnisvaratorm viimastel nädalatel vaibunud: pakkumiste arv on kahekordistunud ja osa hindu on kergelt langenud.

Tegu on kinnisvaraturu stabiliseerumise ja konsolideerumisega. Arco Vara esimese kvartali numbrid langustrendi siiski ei näita.

Paar aastat on toimunud kinnisvaraturul nõudluse rahuldamise võidujooks. Nüüd on aga müük jäänud toppama, sest toimunud on korrektsioon inimeste ootustes. Enam kinnisvara ostes ei kiirustata.

Mõned aastad tagasi oli turul mõtteviis: paneme hinna ja proovime! Vahel õnnestus isegi nii müüa. Sellised kullaotsijad, kes kolm-neli aastat tagasi turule sisenesid, hakkavad kaduma. Palavikuline olukord hakkab läbi saama.

Ostjad pole kadunud. Turg on võimaldanud, et inimesed saavad olla nüüd valivamad ja majaostu kaalutakse kauem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing