Haapsalu kinnisvaraturg areneb kiiresti

Elari Tamm 03. september 2007, 00:00

Haapsalu korteriturg on olnud teises kvartalis aktiivne - kõige rohkem tehinguid tehakse hruštšovka-tüüpi korteritega.

Vanemates korterelamutes on tehinguosalisteks enamjaolt Haapsalu inimesed, kes soovivad kas suuremat või väiksemat elamispinda. Selles kvartalis võis märgata, et hinnad hakkavad stabiliseeruma ning diferentseeruma. Nii vahendajafirmad kui ka ostjad ise hakkavad tunnetama kohaliku kinnisvara õiget turuväärtust.

Vanemates elamutes asuvate heas seisukorras korterite hinnad maksavad 15 000-20 000 kr/m2 ning halvemas seisukorras korterite hinnad 11 000-15 000 kr/m2. Korterite hinnatõus oli selle aasta esimesel poolel Haapsalus 3-5 protsenti. Vanemate korterite turg on väga aktiivne tänu sellele, et uute arendusprojektide hinnad on sageli üsna kõrged ning kohalikule elanikule vastuvõetamatud.

Haapsalus on praegu pakkumisel kaks-kolm eksklusiivset projekti ning ootel on veel sama palju kallimaid projekte. Kesklinna või mereäärsete eksklusiivsete korterite hinnad küündivad 40 000 kroonini ruutmeetri eest ning on suunatud peamiselt Tallinnast või mujalt Eestist pärit keskmisest jõukamale ostjale, kes ostab endale kuurortlinna suvekorteri. Leidub aga ka uusi odavamaid korterelamu projekte, kus uute korterite hinnad algavad 17 000 kr/m2.

Üürikorterite turg on Haapsalus II kvartalis oluliselt aktiivsemaks muutunud. Nõudlus ületab pakkumist mitu korda. Sellise olukorra vaibumist ei ole oodata ka sügise poole, kuna siis suurendavad nõudlust kolledži üliõpilased. Kõige suurema sihtrühma moodustavadki üliõpilased ning teistest linnadest pärit tööjõud, eelkõige ehitajad. Üürihinnad on esimese poolaasta jooksul ka veidi tõusnud. Kahetoalise heas seisukorras korteri üür on suveperioodil keskmiselt 3000 krooni kuus, sellele lisanduvad kommunaalkulud.

Üürihinna tõus on siiski piiratud, kuna üürnike ostujõud kannatab lähiperioodil välja kuni 500kroonise hinnatõusu.

Eramute vastu on huvi suhteliselt tagasihoidlik, sest eramute hinnad on Haapsalus väga kõrgele kerkinud ning selliste hindade juures on ka kohalike huvi eramajade vastu tagasihoidlikuks jäänud. Uute eramute hinnad Haapsalus jäävad vahemikku 3-5 mln krooni, vanemate elamute hinnad on 1,8-3 mln krooni. Väga suurt huvi tuntakse maamajade ja mereäärsete kinnistute vastu. Soovitakse privaatseid ja suuremaid krunte, kus on varasemast ajast ka hooneid jäänud.

Eramute soetamisel on probleemiks väga suur hinnavahe eramute ja korterite vahel.

Siiani korteris elanud potentsiaalne ostja ei suuda oma korterit müüa sellise summa eest, et oleks suuteline soetama eramu.

Tähelepanuta on jäänud väga perspektiivne Vormsi saar, ehkki väheseid huvilisi siiski juba leidub. Saarel on ka pakkumisel üsna palju maatükke.

Pikemas plaanis on see väga heade tulevikuväljavaadetega ala, kuna pakub piisavalt privaatsust. Lisaks on Vormsil hea ühendus mandriga ning kohapeal vajalike esmatarbekaupade ostmise võimalus.

Kaubandus- ja büroopindade turul ületab nõudlus oluliselt pakkumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing