28. september 2007 kell 11:01

Soome tuuleenergia tootmisvõimsus ületab 100 MW

Soomes ehitati suvel juurde veidi üle 20 MW uusi tuuleenergia toomisvõimsusi, millega kogu tuuleenergia tootmisvõimsus küünib riigis 107 MW-le, vahendas Soome tehnoloogiauuringute keskus VTT.

Uued tuulegeneraatorid on enam kui kümme korda võimsamad kui 1990. aastatel püstitatud tuulikud. Praegu on suurimate võimsus 3 MW.

Enne aasta lõppu tahetakse valmis ehitada viie 3 MW tuulikuga park Kemis ning Oulunsalo kaks 3 MW tuulikut. Aasta lõpuks peaks nii tuuleenergia tootmisvõimsused Soomes kasvama enam kui 120 MW-le.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri IEA andmeil on tuuleenergia tootmisvõimsused Euroopas ületanud 50 000 MW piiri. Teiste Euroopa riikidega võrreldes on aga Soome üks mahajäänumaid, kus tuuleenergia annab täna vaid 0,2% kogu elektrist. Potentsiaali ja huvi on ning aastaks 2020 võiks tuulenergia osa kasvada juba 10%-le riigi kogu elektritarbest, leiab VTT.

Euroopa riikidest on jõudsalt tuuleenergia tootmisele panustanud näiteks Saksamaa ja Holland, kus see on muuhulgas aidanud langetada elektri hinda. Kui tuulevaiksel päeval maksab elekter Hollandis elektribörsil üle 50 euro/MWh, siis tuulisel päeval võib hind langeda 30 eurole/MWh. Saksamaa on välja arvestanud, et keskmiselt langetab tuuleenergia elektri hinda 2,7 euro võrra MWh kohta.

Hetkel kuum