Mariliis Pinn • 6. november 2007 kell 22:00

Tallegg: viirusepuhang ei mõjuta munade hinda

"Talleggis on linnud juba aastaid kindlustatud, ka äri katkemise korral oleme kindlustatud," rääkis Soorm ja kinnitas, et ettevõte raskustesse ei satu.

Kus kindlustus on tehtud ja kui suure summa peale, ei soovinud ta avaldada, kuid lausus, et kindlustusseltse on viirusest teavitatud ja asjaajamine käib.

Talleggi prioriteet on lihamüük ja sellele keskendutakse ka edaspidi. "Munad annavad meie käibest 14 protsenti, ülejäänu annab liha," lisas juhatuse esimees.

Soorm kinnitas, et Newcastle'i viirus on rünnanud vaid Kulli farmi ja broilerite tootmist see ei mõjuta.

Riigile läheb viirusepuhang maksma umbes 20 miljonit krooni. "Täpset summat ei saa öelda, see võib olla suurem või väiksem. Taudikomisjon peab kulude üle arvestust. Riik kompenseerib ettevõtjale otsese taudikahju: lindude ja munade väärtuse. Ei tahaks suurusjärku välja käima hakata. Riik taotleb selleks Euroopa Liidust 50 protsendi ulatuses tagasimakset," lisas veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

"Märtsiks on pool tootmisest taastatud, täielikult taastub see juuliks, tibud on Soomest on juba tellitud. Peame oma 35protsendilise turuosa säilitama," rääkis Soorm. "Munapakkekeskus ja sorteerimisliin jätkavad tööd. Kuni 20. oktoobrini olid karpides Eesti munad, nüüd on Talleggi pakendis Soome, Läti ja Leedu munad. Ka ei mõjuta viirus munade hinda. Tallegg ei koonda inimesi, farmis töötab 13 inimest, kes kõik jätkavad tööd," märkis Soorm.

Eile hommikul kella 5 oli süsihappegaas viidud kahte lindlasse. Umbes 80 000 kana oli samal ajal teel matmispaika. Eile gaasitati kahes lindlas ja täna veel kahes.

"Pärast seda toimub totaalne pesemine, desinfektsioon ja 21 päeva tühjust. Uued linnud võib lindlasse sisse tuua detsembri alguses. Erakorraliselt vaktsineeritakse 150 000 Talleggi noorlindu," rääkis ettevõtte juht Teet Soorm tegevusplaanist.

237 000 kanaga farmis on karantiin, farmi ümber on 3 kilomeetri raadiusega ohustatud tsoon, kust ei tohi lahkuda ükski elus lind. 10 kilomeetrini ulatub järelevalvetsoon, kus kõik lindudega majapidamised käiakse läbi ja tehakse kindlaks, kas tõbi on sinna levinud. Inimestele liikumispiiranguid ei ole.

Hävitamisele läheb ka alates 20. oktoobrist munetud 1,5 miljonit muna.

Hetkel kuum