Kadi Heinsalu • 14. november 2007 kell 22:00

Arendajad liiguvad korteritega üüriturule

Esimeste kinnisvaraarendajatena suunasid Tallinnas äsjavalminud kortermajad üüriturule BREC Kinnisvara - nemad pakuvad kortereid Kakumäel - ja OÜ Domen Tondi autoteeäärse kortermaja näol.

Kütusefirma Alexelaga seotud ja sigarettide turustamisega alustanud ettevõtte Bankend omanike BREC Kinnisvara pakub Kakumäel Jõeküla 14 tervet kortermaja ehk 24 korterit üürida. Põhjus on selles, et ühtegi ostjat korteritele leitud ei ole, kuid maja on valmis: isegi köögimööbel ja -tehnika on arendaja kulul sisse ehitatud.

Üürihind on 6500-10 500 krooni kuus olenevalt korteri suurusest, rääkis maakler Ene Saar. Esimesed lepingud sõlmitakse varsti ja need on tähtajalised, nii et vahepeal korterit kellelegi müüa oleks keeruline.

"Aga üürilised on öelnud, et ostaksid ise korteri hiljem välja," sõnas Saar. BREC Kinnisvara pakub üürida ka ühte korterit kuu aja pärast valmivas majas kesklinnas Juhkentali tänaval, kus samuti on suur osa kortereid veel müümata.

Teine arendaja, Mehis Rumpile ja Tiit Reinfeldile kuuluv OÜ Domen arendab Kinnisvaraagentuuri kaubamärgi all lärmaka automagistraali äärset kortermaja Pärnu mnt 130. Kinnistul on 63 miljoni kroonine hüpoteek Hansapanga kasuks.

Korterite all on vanast majast jäänud kolm korrust büroosid ja Petra pesutänav. Maakler Neeme Liiva sõnas, et ehituse alguses sai ikka mõeldud korterite peale, sest oli nende buum. Ka maa sihtotstarve muutus ärimaast 60 protsendi osas elamumaaks. Nüüd pakub ta korteriteks mõeldud ruume hoopis äriruumidena rendile.

"Osa on siiski ostetud korteriteks, kuid vist spekuleerimise eesmärgil, elama pole keegi veel tulnud," rääkis Liiva. "Nende hindadega ei tunne keegi ka järgmiste korterite vastu huvi."

Kolmetoaline korter maksab seal praegu 2,9 miljonit krooni. Üürihinnad on 170 krooni tasemel ruutmeetri kohta ja sõlmitava lepingu tähtajad kahest kuni kümne aastani.

"Meil tuleb lukusüsteem ja pääsuload ja alla tabloo firmade andmetega," rääkis Liiva plaanidest.

Läheduses Tallinn-Väikse raudteejaama kõrvale suurt kortermaja arendavatele Pärnu meestele Aivo Selgele ja Andrus Neemele kuuluva OÜ Prior Kinnisvara maakler Olle Jürine ei välistanud samuti tulevikus üürimist müügi asemel.

Maja valmib märtsis ja avalikud korterihinnad on maha võetud. Enne seda ei olnud näha, et keegi oleks mõne korteri ostnud.

"Peame seda nii heaks majaks, et tahame müüa hakata alles siis, kui valmis," põhjendas Jürine. Praegu arutatakse finantsskeemi pakkuda korteritele optsiooni nagu hiljuti Pärnus: ostad eluaseme praegu, kuid maksad korteri kättesaamise aegse turuhinna. Arendusel on 70 miljoni kroonine Hansapanga hüpoteek.

Hetkel kuum