Olympicu panused olid liialt õhku täis

Tarvo Vaarmets 19. november 2007, 00:00

Kasiinokontserni kolmanda kvartali tulemused ning kasumihoiatus olid kogu turule selge pettumus. Ja nii pühitigi meie suurettevõte turuväärtus ühe hoobiga viisteist protsenti väiksemaks.

"Ega midagi meeldivat ei ole. Olympicu juhid ei ole juba teist korda oma sõna pidanud," viitas ASi Lenne omanik ja kasiinoketi aktsionär Urmas Leeman ettevõtte esialgsetele liiga optimistlikele prognoosidele. Tema sõnul ei olnud juba kasiinofirma teise kvartali tulemused nii head, kui juhtkond lubanud oli.

"Kasumiprognoosi oleks pidanud alandama kolm kuud tagasi, siis oli juba näha, et ei lähe nii hästi, kui loodetakse," heitis Leeman aripaev.ee vahendusel ettevõtte juhtidele arusaamatut viivitust ette.

Leemani sõnul on Olympicu juhtkond tema silmis usalduse kaotanud. "Usaldust võib kaotada ainult korra. Selle taastamine on aastatepikkune töö," rääkis Leeman, kellele kuulub üle veerand miljoni Olympicu aktsia.

Kasiinofirma põhjendas oma altminekut ootamatult suurte võitudega Poola Sunrise'i kasiinos, kus mänguritele sai osaks umbes kümne miljoni krooni väärtuses võite. Lisaks sellele on hilinenud nii uute kasiinode avamised Ukrainas ja Valgevenes kui ka renoveerimistööde lõpule jõudmine Kaunase hotellis, kus asub Olympicu esinduskasiino. Ettevõttel on 115 kasiinot seitsmes riigis.

Kasiinokontserni käive kasvas kolmandas kvartalis mullusega võrreldes veidi enam kui poole võrra, kasum kukkus aga 40 miljoni krooni võrra.

"Grupi käive vastas ootustele, aga kasumlikkus jäi sellele alla," kirjutas Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil investoritele saadetud kiiranalüüsis. Kuigi Danili sõnul mõjutasid ka Olympicu eelmise kvartali tulemusi negatiivselt kiire laienemine ja sellega seotud ühekordsed kulud, siis praegu näib, et kasumimarginaal kukub kiiremini, kui võis oodata.

"Võib öelda, et kuigi Olympic jätkab kohati isegi meie prognoose ületavat agressiivset laienemist, oleme me keskpikas perspektiivis mures ettevõtte kasumimarginaali dünaamika pärast," vihjas Danil võimalikele väiksematele kasumitele ka edaspidi.

Ka LHV analüütik Erki Kert rääkis, et Olympicu aastaprognoos tundus juba pärast teist kvartalit liiga sinisilmne ja nüüd ollakse sunnitud oma prognoose veelgi langetama.

"Seega olime küll ettevaatlikud, kuid mitte piisavalt - kasumihoiatus oli ootuspärane, kuid mitte sellises ulatuses," täheldas Kert.

Pettumuse valmistanud tulemuste põhjusena toob Kertki välja just kasumlikkuse. Tema sõnul oli kasiinokontserni kasumlikkuse näitajad börsile tulles hoopis teisest klassist kui praegu. See kergitas ka investorite ootusi. "Paraku on aga kasumlikkus viimase aastaga päris korralikult kukkunud ja väga kiiresti ma selle trendi pöördumist ei näe," ei olnud Kert lähituleviku suhtes optimistlik.

LHV analüütiku sõnul on lisaks kasumlikkusele esimesi probleeme näha ka Olympicu käibes, sest kas või Eesti turul ei ole vaatamata hoogsale kasiinode avamisele ja renoveerimisele käibe kasvu näha.

See, et aktsia kukkus päeva lõpuks börsi kehtestatud 15% limiidi võrra, Kerti eriti ei üllatanud, kuna Olympic on Tallinna börsi üks likviidsemaid ja laialdasemalt jälgitavaid aktsiaid.

"Lisaks sellele tuleb arvestada, et Olympicu sarnaste kiirelt kasvavate ettevõtete aktsiahinnas on palju ootusi ja lootusi ning sellist tüüpi ettevõtete puhul karistatakse eksimused karmilt kohe," märkis ta. Eile õhtuks ei õnnestunud Olympicust majandustulemustele täiendavaid kommentaare saada.

Ülo Pärnits, ASi Mainor nõukogu esimees, 4460 OEG aktsia omanik
Olympicu aktsia hinna langus on puhtalt psühholoogiline. Vaadates ettevõtte arengut ja laienemist, ei ole aktsia hinna langus sellega kooskõlas. Pikas perspektiivis on tegemist hea firmaga. Aga inimesed loevad lehti, kus kirjutatakse majanduse raskest maandumisest ja krooni devalveerimisest, ning arvavadki, et läheb halvasti, ja siis reageerivad niimoodi. Kindlasti ei müü aktsiaid, miks ma peaks. Praegune kasumi langus oli ju oodata, kui ettevõte nii kiiresti laieneb.

Henrik Igasta, SEB Enskilda juhatuse liige, OÜ Orion Capitali kaudu 44 190 OEG aktsia omanik
Aktsia viis langusesse investorite väike paaniline müük, sest ettevõte muutis kardinaalselt kasumiennustust. Minu jaoks see üldpilti ei muuda ja kavatsen aktsiat hoida, sest keskpikas perspektiivis on tegemist unikaalse ettevõttega Ida-Euroopas. Mind rahuldas Olympicu põhjendus kahanenud käibe- ja kasuminumbritele. Ettevõttel on väga huvitavad kasvuperspektiivid. Eriti rõõmustab mind laienemine Poola, kus kanna kinnitamine on suur saavutus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing