16. detsember 2007 kell 22:00

Tanklad peavad kütuseid märgistama ühtemoodi

Eesti tanklates müüdava bensiini oktaanarvu tõstmine tolueeniga eirab eurostandardeid, petab kliente ja rikub mootoreid.

Selline kütus on väga kahjulik inimese tervisele ja mootori töökindlusele. Need on põhjused, miks arukamad riigid sellist kütust oma turul müüa ei lase.

Tolueeniga või vedelgaasiga saab küll tõsta bensiini oktaanarvu, kuid selle heade aurustumisomaduste tõttu ei ole see stabiilne. Nii võibki juhtuda, et täna ostetud bensiin oktaanarvuga 95 võib homme olla juba 92. Liiga palju tolueeni lisades tekib jällegi mootori tühikäigul selle väljasuremise oht.

Kas meil kehtib mingi erakorraline olukord või on alanud sõda? Miks eestlane peab oma mootorites põletama säärast sodi?

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil oleks väga lihtne kvaliteedinõuetesse lisada vaid üks rida - mootorikütuste fraktsioonkoostise määramisel tuleb arvestada kadudega.

Kvaliteetsel kütusel ei ületa see 2%, tolueeniga "rikastatud" bensiinil jääb see aga 3-10% kanti. Selline klausel annaks võimaluse tuua Eesti turule stabiilse kvaliteediga kütust, mis tõesti vastaks näiteks Statoili ja Neste tehaste standarditele. Tolueenivaba kütus oleks kallim kui tänane, kuid säästaks mootoreid ja vähendaks kütusekulu.

Tarbijakaitseamet muidugi seda ei mõista, neile meeldib rohkem Neste seadmeid taatleva firmaga Metrosert kontrollreidide tegemine. Ega muidu oleks Statoil hiljuti suuri kaotusi kandnud ja Neste puhtaks jäänud. Väike soovitus siiski ka tarbijakaitsjatele - vaadake uusi Statoili silte. Nendelt on maagiline sõna "euro" kadunud - kuid Neste tanklates on see veel alles. Teadupärast peab aga tanklates olema ühtne mootorikütuste tähistus, seda nii reklaamtahvlil, tankimisautomaadil kui tšekil. Nii et tarbijakaitsjatel on põhjust tööle asuda, sest need sildid on juba liiga kaua tarbijatele moonutavat infot edastanud.

Autor: Raul Ernes

Hetkel kuum