ÄP fototoimetus • 20. detsember 2007 kell 22:00

Palgast tähtsam meelepärane töö

Kirjandivõistluse žürii esinaise Kaja Sarapuu andmeil laekus konkursile sel aastal kaks korda enam töid kui eelnevatel kordadel - kokku 182 esseed. Oluliselt rohkem jäi möödunud aastatega võrreldes tema kinnitusel kõlama ka karjääriplaneerimise olulisus ja vajadus.

"Noorte väärtushinnangud on aastatega järjest enam muutunud. Kui mõned aastad tagasi laekus konkursile palju töid, kus kesksel kohal oli rahateenimine ja palganumber, siis nüüd on noored hakanud järjest enam pehmeid väärtuseid hindama - meelepärane töö, perekond ja lähedus," sõnas Sarapuu.

Sama kinnitavad ka kirjandivõistlusel auhinnalisele esimesele ja teisele kohale tulnud neiud, Saaremaa Ühisgümnaasiumi 11. klassi õpilane Laura Väli ja Tallinna 21. Kooli abiturient Ille Saar, kelle sõnul on naerusuised kolleegid rohkem väärt kui töötasu.

Samas tunnistavad noored, et erialavaliku ja karjääri planeerimine keskkooli lõppedes on rohkem kui keeruline. "Minu tuttavatest teab ehk mõni üksik, kelleks ta saada tahab. Teised aga kehitavad siiani õlgu ja jätavad oma ülikooli astumise puhtalt eksamitulemuste otsustada," arvas Väli.

Siinkohal saab Ille Saare meelest kool palju ära teha, abistades kutsesobivustestide ja töövarjupäevadel osalemisega. Karjääriplaneerimisega peaks neiu arvates alustama varakult: "Juba keskkooli alguses tasuks hakata spetsialiseeruma meelepärastele õppeainetele. Riiklik õppekava on mahukas ning kõik ained tuleks omandada vähemalt hästi."

Autor: ÄP

Hetkel kuum