Riik viib Niguliste kiriku tagastamise korral pühakoja kunstiväärtustest tühjaks

24. jaanuar 2008, 10:08

Kultuuriminister ja vabariigi valitsus
peavad otsustama, kas tagastada Niguliste kirik Eesti Evangeelsele Luterlikule
Kirikule või mitte. Niguliste tagastamise korral viib riik sealt välja
hindamatud kunstiväärtused.

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) on juba aastaid soovinud, et riigi käes olev ning Eesti Kunstimuuseumi ühe osana tegutsev Niguliste kirik neile tagastataks, kuid ei õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise Tallinna linnakomisjon ega ka vabariigi valitsus pole seni langetanud otsust, kas kirik tagastada või mitte, kirjutas Postimees.

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul ootab linnakomisjon praegu tagastamise küsimuses kultuuriministeeriumi ja valitsuse seisukohta, sest valitsus saab kultuuriministri ettepanekul jätta Niguliste kui riigile olulise tähtsusega kultuuriobjekti tagastamata.

Kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ave Toots-Erelt tõdes, et tagastamise korral oleks asutus kiriklik, seal oleks võimalik korraldada kontserte, matusetalitusi ja laulatusi. "Peame arvestama asjaoluga, et Eesti Kunstimuuseum ei pea võimalikuks ühitada kiriku ja muuseumi tegevust, seega hoone tagastamisel kirikule on muuseum sunnitud eksponaadid välja viima," märkis ta.

Toots-Erelt lausus, et tagastamisküsimus puudutab vaid kiriku hoonet, mitte aga sealseid museaale, sest need on riigi vara ja kultuuriväärtused, mis kuuluvad muuseumikogusse.

Ka linnakomisjon käsitleb kirikus asuvaid kunstiväärtusi kirikuhoonest eraldiseisvatena ning tegi 2006. aastal otsuse, et kunstivarad ei kuulu tagastamisele, kuid kirik on selle otsuse kohtus vaidlustanud. Lahendust pole vaidlus veel saanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2008, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing