Pihl: peaksime olema ettevaatlikud võõrtööjõu suhtes

11. veebruar 2008, 16:03

Siseminister Jüri Pihl märkis, et
välismaalaste seaduse muudatus teeb lihtsamaks siia võõrtööliste toomise, samas
riik peaks jääma siiski pigem ettevaatlikule positsioonile.

Pihli sõnul on siseministeeriumile antud välismaalaste seaduse põhjal piirnorm, mille valitsus kehtestab. Eelmisel aastal täideti see piirnorm 100protsendiliselt. Siseministeerium pole mingit reservi jätnud, ütles minister.

Pihl möönis, et Eesti olukord on võrreldes 2-3 aasta taguse ajaga muutunud. „Eesti pole seadnud tööjõule piirangut, kui see tuleb Euroopa Liidust. Me peaksime olema siin ettevaatlikud, kasutama esiteks enda riigi ja Euroliidu kodanike tööle värbamisega seotud võimalusi. Kolmandaks tuleks küsida, keda me siia riiki laseme. Mullu tulid siia peamiselt Ukraina keevitajad,” rääkis Pihl, kes eelistaks pigem kõrgema oskustasemega töölisi.

Välismaalaste seaduse muudatused näevad ette, et järgmine kord saab siia tulla kaks korda rohkem inimesi ehk 200 inimest kolmandatest riikidest. Ka bürokraatlikke menetlusi vähendatakse uue seaduse kohaselt, mis on praegu parlamendis arutlusel.

„Peaksime olema konservatiivsed, ettevaatlikud. Meil on juba kolmandik immigrante,” rõhutas siseminister. „Kui on vaja kõrgtehnoloogia spetsialiste, siis 1000-4000 saaksid tulla siia veel tööle. Selle kvoodi alt jääb palju inimesi välja, Jaapani ja USA kodanikud näiteks, kes saavad siia alati tööle tulla. Samuti ei puuduta see kvoot Euroliidu kodanikke.”

Ministri sõnul annab seadusmuudatus paremad võimalused just kõrgtehnoloogia spetsialistidele, sest uues seaduses on sees palganõue. „Kui on huvi töötajat siia tuua, peaks talle ka hästi maksma, nimelt 24% rohkem kui on vastavas sektoris keskmiselt. See peaks stimuleerima seda, et kasutatakse oma kohalik tööjõud esmalt ära või pannakse rohkem välja, kui on kiiresti tööjõudu vaja,” rääkis Pihl.

Pihli sõnul on kõrgelt kvalifitseeritud töötajad riigile kasulikumad, sest nad panustavad rohkem. „Tehasetäis keevitajaid on kasumi poolest ühiskonnale võrdsed,” lausus minister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2008, 15:42
Otsi:

Ava täpsem otsing