Ilves: 31 000 lisakrooni pole põhjus välismaale tööle minekuks

11. veebruar 2008, 17:34

President Toomas Hendrik Ilves leiab, et
inimesi sunnib teistesse riikidesse tööle minema elukeskkond, mitte vaid palk ja
maksud, tema sõnul pole 31 000 lisakrooni see tasu, mis sunniks lahkuma.

"Inimesed ei lähe nalja pärast Euroliidu sees ühest riigist teise ainult seepärast, et seal saab 2000 eurot (31 000 kr) kuus rohkem palka. USAs on kõige kõrgemad osariiklikud maksud Massachusettsi ja California osariigis. Targad inimesed tahavad kolida Räniorgu (Silicon Valley) ja maantee 128 juurde, sest seal on hea elukvaliteet. Hea elukvaliteet tuleb investeeringutest: koolid, turvalisus, teevõrgud. Aga madalate maksudega osariikidest Arkansasest ja Alabamast tahavad kõik ära kolida, sest seal pole väga kena elada,” põhjendas president elukeskkonna olulisust Eesti Tööandjate Keskliidu aastapäeva konverentsil "Tuulelohe lend 2008".

Ilvese sõnul on suur väljakutse, kuidas tarku inimesi siia tuua ja siin hoida: „Kui me tahame, et tulevikus tuleksid siia elama targad inimesed, siis pole küsimus vaid madalates maksudes, vaid ka elukeskkonna muutmises.”

Tartu Salemi Baptistikoguduse pastor Meego Remmel leidis samal konverentsil, et Eesti ühiskond on pärast iseseisvumist ja Euroopa Liiduga liitumist kaotanud laiema eesmärgi.

Pastori sõnul on olla lihtsalt jõukas ja edukas liiga kitsas eesmärk tervele ühiskonnale. „Me liigume selles suunas, et ka töötaja oleks rahul. Rahulolev töötaja on ka hea töötaja. Me pole viimastel aastatel väga mõelnud sellele, et töötajad oleksid rahul. Põhiline on olnud see, kuidas kasum kätte saada. Selle tulemusel on inimesed siit ära läinud,” tõi pastor esile tööinimeste väärtustamise vajadust ühiskonnas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2008, 17:34
Otsi:

Ava täpsem otsing