Õpetaja muutub õpilaseks

Kenneth Rogoff 12. veebruar 2008, 00:00

Kuna USA eepiline finantskriis jätkab lahtirullumist, võib ainult loota, et USA poliitikud on arenguriikide nõuandeid kuulates pooltki nii head kui neid andes. Ameeriklased ei tundu mõistvat, et nende hüpoteekide järsul langusel on liiga palju ühist paljude 1945. aastale eelnenud pangakriisidega kogu maailmas.

Kahjuks ei ole paralleel USA praeguse kriisi ja eelmiste finantskriiside vahel liialdus. Kvalitatiivsed paralleelid on ilmsed - pangad kasutavad bilansiväliseid laene, et finantseerida üliriskantseid ettevõtteid, eksootilisi uusi finantsinstrumente ja ülemäärast joovastust uute turgude tõotuste üle.

Tugevad on ka kvantitatiivsed paralleelid. Olen koos professor Carmen Reinhartiga Marylandi Ülikoolist süstemaatiliselt võrrelnud teekonda 19 suurima finantskriisini tööstusmaailmas viimase 60 aasta jooksul. Need hõlmavad eepilisi kriise Skandinaavia riikides, Hispaanias ja Jaapanis koos vähemtähtsate sündmustega, nagu USA 1980ndate hoiuse- ja laenukriisid.

USA jaoks vilguvad punased tuled peaaegu kõigi peamiste näitajate osas, kaasa arvatud lihtaktsiate ja kinnisvara hinnatõus, kaubavahetusbilansi defitsiit, sööstud valitsuse ja leibkondade võlgnevustes ja kriisieelsed kasvutrajektoorid. USAsse voogavad kapitalivood hoidsid kunstlikult ülal intressimäärasid ja ajasid üles varahinnad, viies reguleerivate standardite lodevuse ning lõpuks järsu languseni.

Kui Aasias ja Ladina-Ameerikas olid 1990. aastatel ja 2000. aastate algul finantssulad, võtsid nad kuulda nõuandeid nii IMFilt kui ka paljudelt väikestelt paneelidelt. USA peaks tegema sama. IMFi prantslasest juht Dominique Strauss-Kahn võiks hõlpsasti välja valida suurepärase spetsialistide rühma varasematest kriisiriikidest.

Tegelikult poleks paha, kui riigid nagu Venemaa ja Hiina oleksid rohkem USA heaolusse investeerinud. IMF kavatses küll välja töötada käitumiskoodeksi sõltumatute varafondide jaoks, kuid seda ei tohiks kasutada relvana, et jõustada finantsprotektsionismi.

Aastaid olen kurtnud, et tärkavad turud vajavad suuremat esindatust üleilmses finantsjuhtimises. USA majandus on hädas ja probleemid ületavad tõenäoliselt USA piirid. Ekspertidel tärkavatelt turgudelt ja mujalt on finantskriisidega tegelemise kohta palju öelda.

Ameerika peaks hakkama kuulama, enne kui on liiga hilja.

Copyright: Project Syndicate

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:20

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing