Kaubavahetus veebruaris kahe aasta parimas seisus

Mariliis Pinn 25. aprill 2008, 10:02

Tänavu veebruaris võrreldes eelmise aasta
veebruariga kaupade eksport suurenes ja import jäi samale tasemele, teatas
statistikaamet. Kaubavahetuse puudujääk oli viimase kahe aasta väikseim.

2008. aasta veebruaris oli kaupade eksport jooksevhindades 10,4 miljardit krooni ja import 13,2 miljardit krooni. Eelmise aasta veebruariga võrreldes suurenes eksport 7% ja import jäi samale tasemele. Kaubavahetuse puudujääk oli 2,8 miljardit krooni. Viimati oli puudujääk väiksem 2006. aasta veebruaris — 2,6 miljardit krooni. Võrreldes eelmise aasta veebruariga vähenes puudujääk tänavu veebruaris 0,7 miljardi krooni võrra.

Veebruaris oli Euroopa Liidu (EL) riikide osatähtsus 73% ja SRÜ riikide osatähtsus 12% kogu ekspordist. Peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Läti. Kaupade eksport suurenes kõikidesse peamistesse sihtriikidesse.

Impordis oli ELi riikide osatähtsus 80% ja SRÜ riikide osatähtsus 12% kogu impordist. Peamised saatjariigid olid Soome, Saksamaa ja Rootsi. Import ELi riikidest suurenes ligi 0,6 miljardit krooni eelmise aasta veebruariga võrreldes. Enim vähenes kaupade sissevedu Venemaalt (0,9 miljardi krooni võrra).
Kaubavahetuse puudujääk ELi riikidega vähenes eelmise aasta veebruariga võrreldes 0,5 miljardit krooni ja SRÜ riikidega 0,9 miljardit krooni.

Nii ekspordis kui ka impordis olid veebruaris jätkuvalt esikohal masinad ja seadmed (osatähtsus 23% ekspordist ja 21% impordist). Võrreldes eelmise aasta veebruariga suurenes nominaalselt enim keemiatööstuse toorainete ja toodete (31%), põllumajandussaaduste ja toidukaupade (25%) ning masinate ja seadmete (23%) eksport. Oluliselt vähenes mineraalsete toodete väljavedu — 0,7 miljardi krooni võrra ehk 44%. Impordis suurenes keemiatööstuse tooraine ja toodete ning masinate ja seadmete sissevedu. Suurim langus oli mineraalsete toodete ning puidu ja puittoodete impordis.

Kaubavahetuse bilanss oli positiivne puiduga seotud kaubaartiklite osas — puidu ja puittoodete, mitmesuguste tööstustoodete (sealhulgas mööbel) ning paberi ja pabertoodete kaubavahetuses. Suurim kaubavahetuse puudujääk oli transpordivahendite, keemiatööstuse tooraine ja toodete ning mineraalsetel toodete kaubavahetuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. April 2008, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing