Estoveri juht: piim ja juust asuvad tasahilju odavnema

25. aprill 2008, 16:07

Estoveri tegevjuhi Kai Rimmeli sõnul on
piim ja juust oma hinnalae saavutanud ning asuvad tasahilju odavnema.

Rimmeli sõnul toiduainete hinnad lähiajal ilmselt veidi veel tõusevad, kuid piim ja juust on oma hinnalae juba saavutanud. „Kui räägime üldse toiduainete koha pealt, siis ma arvan, et lihahinnad võib-olla veel tõusevad, kuid piim, piimasaadused ja juust on oma lae saavutanud ja tasahilju lähevad odavamaks, mida nad on ka läinud. Ka meie oma tooted on kahe viimase kuu jooksul odavnenud. Kuid naturaalpiim ei lähe kindlasti enam tagasi sellele tasemele, mis see oli poolteist aastat tagasi,“ märkis Rimmel.

Tänavu veebruaris võrreldes eelmise aasta veebruariga suurenes statistikaameti teatel kaupade eksport, import jäi samale tasemele ning kaubavahetuse puudujääk oli viimase kahe aasta väikseim. Ekspordi kasvu vedas 25% põllumajandussaaduste ja toidukaupade sektor.

„Meie viime välja tegelikult hästi vähe. See on tähtsusetu protsent, mis me oma toodangust välja viime. Kuu jooksul müüme a la 250 -300 tonni kaupa ja sellest 20 tonni viime välja. Oleme eelkõige orienteeritud koduturule,“ märkis Rimmel.

Samas võiks Rimmeli sõnul see protsent suureneda. „Kindlasti teeme tööd, et see osakaal suureneks. Meil on olemas kaubamärgid, mis on kaitstud nii Ida-Euroopa pool kui ka Skandinaaviamaades. Plaanime kindlasti minna oma toodanguga Euroopasse,“ lausus ta ning lisas, et läbirääkimised selles osas juba käivad ning esimesed uudised võivad juba selle aasta sees saabuda.

„Me pole prioriteediks seadnud saada eksportijaks. Eesmärk oli, on ja jääb meile siseturg. Kõik sõltub sellest, kui palju piimatoodete kvooti aastate jooksul suurendatakse, kuid oma toodangust üle 20-30% me eksportima kindlasti ei hakka,“ märkis Rimmel.

Kas majanduslangus on toiduainete sektori ekspordile pigem kasuks tulnud? „Mina küll nii ei ütleks, et see oleks kasuks tulnud. Majanduslangus mõjub ju nii paljudele valdkondadele. Ja kuna see nii paljusid valdkondi mõjutab, siis üksikisikutele avaldab see eriti mõju,“ lausus Rimmel. Tema sõnul pole asi ainult piima kallinemises, vaid üksikisikule mõjub tema sõnul kümme erinevat asja, kütuse kallinemine jms. „Inimese seisukohalt ma ei arva, et see hea oleks,“ lisas ta.

„Kui vaadata majanduslikku olukorda ja majandust, siis hetkel ma ütleks, et selline turu järsk hüplemine üles-alla pole kunagi kellelegi kasulik olnud. Kasu on lühiajaline,“ kommenteeris majanduse kõikumise mõju Rimmel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. February 2009, 09:55
Otsi:

Ava täpsem otsing