Ministeerium: nõudlus Eesti toodete järele välisturgudel väheneb

Mariliis Pinn 05. mai 2008, 11:37

Statistikaameti andmetel oli märtsis
töötleva tööstuse toodangu maht 10,1% madalam kui aasta tagasi samal ajal, mis
on esimene langus 8 aasta jooksul.

Tööpäevade arvu erinevust arvestades oli langus siiski väiksem (3,2%). Tootmine on vähenenud eelkõige siseturule orienteerunud harudes, kuid ka ekspordi osas ei ole arengud enam nii positiivsed, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Toiduainetööstuses vähenes tootmine aastaga 8%. Piimatoodete tootmine oli märtsis 17% madalam kui eelmisel aastal samal ajal, languse põhjuseid võib otsida hüppeliselt kasvanud hindadest ja seetõttu vähenenud tarbimisest. Jookide tootmine vähenes aastaga 18%, alkohoolsete jookide tootmist on mõjutanud aasta alguse aktsiisitõus. Ka teistes toiduainetööstuse allharudes on toodang valdavalt vähenenud, lihatoodang oli märtsis veel paar protsenti kõrgem kui aasta tagasi.

Enam kui veerandi võrra vähenes märtsis tootmine puidu- ja ehitusmaterjalide tööstuses, viiendiku võrra mööblitootmises. Languse taga on nõudluse vähenemine siseturul, puidutööstuses ja mööblitööstuses vähenes ka eksport. Jätkuvalt on langustrendil rõiva- ja tekstiilitööstus.

Tootmismahu kasv iseloomustas üksikuid ekspordile suunatud tööstusharusid, nagu keemiatööstus, täppisinstrumentide tootmine, metallitööstus. Samas on ka neis harudes kasvud aeglustunud, mõned varasemad kasvumootorid olid märtsis aga languses (sideseadmete tootmine). Väiksem tööpäevade arv 2008. aasta märtsikuus selgitab küll osaliselt kasvude pidurdumist, kuid sellele vaatamata on täheldatav nõudluse langus Eesti toodete järele välisturgudel. Euroopa riikides ja mujal maailmas on majanduskasv aeglustumas ning see mõjutab ka Eesti ettevõtjaid.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on ettevõtjate hinnangud turuolukorrale olnud viimased pool aastat üsna pessimistlikud. Toodangu mahud pole kasvanud, tellimuste hulk on alla tavapärase taseme, töötajate arvu osas prognoositakse pigem langust. Kuigi järgnevatel kuudel oodatakse toodangu mahu suurenemist, on hinnangud tagasihoidlikumad kui varasematel aastatel samal ajal. Taoline olukord iseloomustab peaaegu kõiki tööstusharusid, raskemas olukorras on jätkuvalt ehitusmaterjalide tootjad ning puidutööstus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. May 2008, 11:34
Otsi:

Ava täpsem otsing