Märtsis langes tööstustoodang 5%

Mariliis Pinn 05. mai 2008, 09:24

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2008.
aasta märtsis nii veebruari kui ka eelmise aasta märtsiga võrreldes, teatas
statistikaamet.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel tootsid Eesti tööstusettevõtted märtsis 5% vähem toodangut kui veebruaris.

Eelmise aasta märtsiga võrreldes vähenes tööstustoodang 5%, sh töötlevas tööstuses 3%. Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutas kõige rohkem toiduainete, puidu ja ehitusmaterjalide tootmine. Toiduainetööstuse langust mõjutab jätkuvalt kiire hinnatõus. Märtsis kasvasid toiduainete tootjahinnad võrreldes eelmise aasta märtsiga ligi 20%, sh piimatööstuses ligi 40%. Toodang vähenes ka kõikides toiduainetööstuse allharudes, v.a lihatoodete tootmine.

Jookide toodangu vähenemisele avaldas mõju aktsiisitasude tõstmine, mis vähendas oluliselt kange alkoholi müüki. Seoses ehitusmahtude langusega on jätkuvalt languses ka ehitusmaterjalide tootmine, kus toodang vähenes mullusega võrreldes 20%. Langustrendis oli endiselt puidutööstus, vähenes ka mööblitootmine.

Toodang suurenes eelmise aasta märtsiga võrreldes metalltoodete, keemiatoodete ja elektrimasinate tootmises, seda peamiselt ekspordi kasvu tõttu. Keemiatoodete ja elektrimasinate toodangust eksporditi üle 85%. Kogu töötleva tööstuse ekspordi osatähtsus on pidevalt kasvanud ja ületab 60% piiri.

Elektrienergia tootmine vähenes eelmise aasta märtsiga võrreldes 24%, soojuse tootmine suurenes 6%. Elektrienergia toodangu vähenemist põhjustas ekspordi vähenemine ning omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga. Kogu elektrienergia tarbimisest imporditi märtsis ligi 30%, veebruaris moodustas import tarbimisest vaid veidi üle 1%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2008, 20:06
Otsi:

Ava täpsem otsing