Mihkel Viks • 11. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Varssavi - KIE finantskeskus

Varssavi börs on tõusev Kesk- ja Ida-Euroopa finantskeskus, kus põhiturul on 334 ja alternatiivturul 25 ettevõtet, mille kogukapitalisatsioon on üle 250 miljardi euro. Möödunud aastal jäi Varssavi börs oma 81 IPOga põhiturul ja 24ga alternatiivturul alla vaid Euroopa suurimale - Londoni börsile. Välismaiste firmade koguväärtus ületab seal juba kohalike oma. Esindatud on Hollandi, Austria, Ungari, Saksa, Ukraina, Slovakkia, Tšehhi, USA, Hispaania ja Eesti firmad. Eestist on Varssavis noteeritud Olympic Entertainment Group ja Silvano Fashion Group. Samuti on sealse börsi liikmete seas maailma juhtivad pangad. Alates märtsist kaupleb ka Hansapank kaugliikmena Varssavi börsil - enam ei pea me kasutama kohalikke börsimaaklereid vahendajatena, vaid kaupleme ise otse börsisüsteemis, omamata siiski Poolas kontorit. Selle tarvis ehitasime spetsiaalse infoliini Tallinnast Varssavisse.

Sarnaselt meie koduturule on ka Varssavi börs kukkunud oma tipust: 2007. aasta 6. juuli 67 568 punktilt 45 394 punktile tänavu 24. aprilliks. Samas on olukord stabiliseerunud ning viimastel kuudel on WIG indeksid kõikunud stabiilselt 15-20% allpool aasta alguse taset.

Erinevalt Balti börsidest ei ole poolakate oma eelmise aastaga võrreldes oluliselt käibes kaotanud. Kui Baltikumis jäi esimese kvartali käive napilt üle kolmandiku eelmise aasta sama aja käibest, siis Poolas on sama suhtarv euro baasil 96,5 protsenti. Pilti ei muuda ka absoluutnumbrid. Baltimail kaubeldi kokku veidi enam kui veerandi miljardi euro väärtuses, Varssavis aga 29 miljardi euro eest. Vahe on enam kui sajakordne.

Mida toob tulevik? Varssavi börsi positiivset tulevikuväljavaadet toetab Poola hea makroökonoomiline situatsioon - SKP kasv 6,5 protsenti 2007. aastal ja ennustatav kasv tänavu 5,5 protsenti. Ka inflatsioon on Poolas kontrolli all - 2007. aastal oli hinnatõusu tempo 2 protsenti ja 2008. aastal ennustatakse 3,5 protsenti.

Heas seisus on Poola finantssektor ja aktsiad on fundamentaalselt odavad - hinna ja oodatava tulu keskmine suhe on madalaim alates 2001. aastast, Poola firmadel oli see märtsis 13,2 ja dual-list'itud välisfirmadel 10,6. Elavat tegevust börsil soodustavad Poola valitsuse suur erastamisprogramm ning stabiilne rahavoog kohalikest pensionifondidest - Poola nn teise samba fondid peavad seaduse järgi investeerima 95 protsenti varadest Poola.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt