Luman: kuidas ma ajan äri, kui ei tea partneri rahalist seisu?

03. juuli 2008, 12:22

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse
esimehe Toomas Lumani sõnul on Eestis äriregistris ettevõtete andmed kõik
kättesaadavad, kuid näiteks Austria ettevõttega võimaliku tehingu läbirääkimisi
pidades selgus, et seal pole kõik sugugi läbipaistev.

Eestis on Lumani sõnul ligi 40 000 ettevõtet ja kõigi andmed on äriregistrist kättesaadavad.

„Alates 2000. aastast on ettevõttest reinvesteeritud kasum maksustatud 0-määraga. Kui Eesti alustas läbirääkimisi EL-ga, siis rünnati meid, eriti Skandinaavia riikide poolt väidetega, et Eesti on maksuparadiis. Meid ründavad poliitikud, kes ei tea asjadest mitte mõhkugi, kes pole lugenud selle kohta jne. Eesti pole aga maksuparadiis,“ alustas Toomas Luman bravuurikalt oma ettekannet ümarlaual „Progressiivne maksupoliitika ja sotsiaalse kindlustatuse tagamine“.

Tema sõnul peab raamatupidamine olema vastavuses eeskirjadega. „Eestis äriregister on avalik, igaühel on võimalik seal tutvuda ettevõtete bilansi ja aruannetega. Kontrollida saab ka seda, kes on aktsionärid. Mul on omad kogemused sellega kah, minu äripartnerid on Skandinaavia riikidest, kõik teavad meil ettevõtete bilansi ja kasumi seisu. Mul oli parajasti käsil tehing Austria ettevõttega, tahtsin neilt 10miljoni USA dollari ulatuses osta. Ütlesin, et olete toredad mehed küll, kuid saatke mulle ettevõtte bilanss. Tahtsin näha, et ettevõttel on raha ka, varasid. Ja nende vastus oli see, et kui te nii ülbe olete, siis jätame asja katki,“ meenutas Luman ümarlaul. „Neil pole asi läbipaistev. Kuid kuidas ma saan äri ajada, kui ma ei tea oma partneri ettevõtte rahalist seisu?“ oli Luman nõutu.

„Kui ma eksi, siis tulumaksumäär on 21%, praegu oleme sealmaal. Kui ma aastatel 1991-92 käisin Mart Laarile selle ettepaneku välja, siis tol ajal Euroopa nõuandjad ütlesid, et 26% on kõige parem, et siis Eesti jääks ellu. Nüüd me oleme siis selle vaimse taluvuse tasandil, et tänu sellisele madalale maksumäärale ei püüa inimesed oma tulusid varjata. Kui see oleks 30-40%, siis see tähendaks, et on inimesi, kes pole sellise maksumääraga nõus või kes varjaksid tulusid,“ lausus Luman ning lisas, et kui maksumäär oleks näiteks 20%, siis 99,9% eurooplasest lepiks sellega.

„Meie maksustame Eestis eelkõige tarbimist, mitte ettevõtlust, innovatiivsust jne. Käibemaks ja aktsiisimaks on moodustamas 55% Eesti eelarvest. Sotsmaksu kogume me siin näiteks rohkem kui Soome või Rootsi,“ lausus Luman.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2008, 16:50
Otsi:

Ava täpsem otsing