Arvuti seljatas inimese

10. juuli 2008, 18:41

Eelmisel nädalal võistlesid maailma
tipp-pokkerimängijad Las Vegases Alberta ülikooli teadlaste poolt välja töötatud
arvutiprogrammiga Polaris. Võitjaks osutus arvuti.

"Enne kahte viimast matši olime veel pikalt maas. Kui aga lõpptulemused ekraanile ilmusid, selgus, et Polaris oli endale võidu kindlustanud,” ütles uurimisrühma juht Michael Bowling Physorgile.

Pärast eelmise aasta kaotust täiustasid teadlased programmi mitmel moel. Samuti oli vajalik põhjalik treening. Matšiks valmistudes mängis Polaris iseenda vastu läbi kaheksa miljardit pokkerimängu.

"Sel aastal oleme Polarisel arendanud õppimisvõimet,” ütles Bowling. „Programm töötab välja erinevad mängustiilid, mis on tema hinnangul pokkerimängimisel tõhusad. Seejärel vahetab programm stiili vastavalt vastase stiilile. Ühte matši jälginud mängijad võivad arvata, et tunnevad arvuti mängustiili, kuid laua taha istudes peavad toime tulema hoopis teistsuguse strateegiaga.”

Polaris katsus jõudu mitmete vastastega, muuhulgas saidi Stoxpoker.com treenerite Nick Grudzieni ja IJay Palanskyga, samuti enda sponsori Matt Hawrilenkoga, kes kõik on elu jooksul pokkeriga võitnud üle miljoni dollari.

Võistlust ei peetud ainult meelelahutuslikel eesmärkidel. Bowlingu sõnul võib pokkerimängu mõistva tehisintelligentsi väljatöötamine aidata kaasa ka pärismaailmas kasutuskõlblike lahenduste väljatöötamisele.

"Päris maailma probleemid on pigem pokkerimängu kui male või kabe sarnased. Alati pole lihtsalt võimalik kokku koguda kogu vajalikku informatsiooni,” selgitas ta.

Polarise arendajad ei plaani jääda loorberitele puhkama. „Tegemist oli vaid lihtsaima pokkerivariandiga,” ütles Bowling. „Programmi saab veel tohutult arendada, näiteks õpetada seda mängima ilma limiitideta või mängima rohkem kui kahe vastasega. Kõige põnevam selle uurimistöö juures ongi teadmine, et oleme alles ühe pika ja huvitava teekonna alguses.”

Alberta ülikooli arvutiteaduse osakond on tehisintelligentsi arendamisel maailmas esirinnas. Arvutipokkeri töörühma kuulub 15 teadlast ning kraadiõppurit, kelle töö eesmärgiks on tehisintelligentsi arendamine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. July 2008, 13:21
Otsi:

Ava täpsem otsing