Ilves: Euroopa Liit ei saa jääda abituks pealtvaatajaks

10. august 2008, 19:41

President Toomas Hendrik Ilves kutsus
tänases telefonivestluses Euroopa Liidu ühise julgeoleku ja välispoliitika juhi
Javier Solanaga ühendust asuma võtmerolli, lõpetamaks Venemaa relvajõudude
rünnakud Euroopa Liidu partnerriigi Gruusia tsiviil- ja militaarobjektide
vastu.

"Venemaa rünnakute olemus ja ulatus viitab selgelt, et need olid detailselt planeeritud," ütles Eesti riigipea EL-i välispoliitika juhile. "Venemaa kopeerib sisuliselt üks-ühele Serbia ja Kosovo kriisi: halvata infrastruktuur, hävitada sõjaline võimekus, õõnestada kehtivat režiimi ja nõuda sekkumisõigust." Eesti riigipea sõnul peab Euroopa Liit jääma seetõttu kindlameelselt toetama demokraatliku ning seadust järgiva valitsuse legitiimsust, kes ei ole oma rahvast ühelgi viisil rõhunud.

"Just Euroopa Liit saab olla ja peab olema selleks tugevaks jõuks, kes mõjutab Vene Föderatsiooni lõpetama sõjategevuse Gruusia Vabariigi territooriumil," rõhutas Eesti riigipea. "Euroopas on puhkenud sõda, üks Euroopa riik on langenud oma naabri agressiooni alla ja Euroopa Liit kui euroopalike väärtuste kandja ei saa siin jääda abituks pealtvaatajaks."

"Me saame teiega mõlemad aru, et Euroopa Liit seisab praegu väga tõsiste ja põhimõtteliste valikute ees, sest Venemaa poolsed rünnakud Gruusia vastu seavad meie ette paratamatu ülesande vaadata ümber Euroopa Liidu ja Venemaa senise koostöö mitmed aspektid," ütles president Ilves Solanale. "Vene sõjaväe löögid Gruusias löövad hingekella Euroopa paljudele lootustele, nagu me võiksime jagada Venemaaga ühiseid põhimõttelisi väärtusi."

Näitamaks Venemaale, et agressioon ei jää tagajärgedeta, soovitas president Ilves Javier Solanale, et Euroopa Liit peaks koheselt külmutama viisalihtsustuse kokkuleppe Venemaaga ja edasise dialoogi sel teemal. Samuti tuleks president Ilvese hinnangul üle vaadata kogu Euroopa Liidu ja Venemaa vaheliste suhete spekter.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2008, 11:31
Otsi:

Ava täpsem otsing