Miks peletab OFF sääski eemale?

19. august 2008, 10:50

Mis saladus peitub sääsetõrjevahendites
kasutatavas aines DEET, et sääsed seda kardavad?

DEET (N, N-dietüül-m-tolüamiid) on maailmas enimkasutatud sääsetõrjevahend ning osa eksperte on veendunud, et DEET blokeerib sääskede lõhnataju ning seega ei tunne nad enam nende jaoks üliatraktiivset inimese lõhna.

Kuid ajakirja Proceedings of The National Academy of Sciences võrguväljaandes ilmunud värske artikkel viitab, et sääsed lihtsalt ei salli DEETi lõhna. Elektronmikroskoobi abil uuriti sääskede lõhnatajuga seotud närvirakke ning ilmnes, et kemikaal ärritas lõhnaaistinguid ning sääsed hakkasid vältima filtreid, mis olid kaetud sääsetõrjeks kasutatava kemikaaliga.

Seega: sääsetõrjevahendi osas on inimesed ja sääsed ühel meelel: see haiseb vastikult.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2008, 10:18
Otsi:

Ava täpsem otsing