Ross: inflatsiooni tipp on möödas

Hille Tressum 27. august 2008, 13:17

Eesti Panga asepresidendi Märten Rossi
sõnul on Eesti tarbija langenud majanduskliimale kenasti reageerinud, samuti on
inflatsiooni tipp tema sõnul möödas.

Eesti Panga asepresidendi Märten Rossi sõnul on halvenenud majanduskliima teinud inimesed ettevaatlikumaks. Selle tulemusel on inimesed rohkem säästma hakanud. Siinkohal mängib rolli ka oht jääda töötuks, kuna halvenenud majanduskliima on kergitanud ka töötuse protsenti.

Siiski hindavad Rossi sõnul suur osa inimestest oma sissetulekut heaks või lausa väga heaks, kuigi keskmise palga kasv on viimasel ajal kahanenud. „II kvartalis oli märgata palgakasvu mõningast aeglustumist. Seda aga premeerib aeglustuv hinnatõus,“ sõnas Ross optimistlikult toonil.

Rossi hinnangul on inimesed kenasti hakkama saanud nii toiduainete kui ka kütuse hüppelise kallinemisega ning edaspidi on oodata antud valdkondade langust. Samuti on Rossi sõnul oodata ka inflatsiooni langust. Siinkohal märkis pangajuht, et „tipp on möödas“.

Mis aga puudutab eksporti ja sisemajandust, siis jääb ka siin Ross üdini positiivseks, öeldes, et ekspordisektor on siiani hästi toiminud. Langenud on küll kütuseekspordi osakaal, kuid jõudsalt kasvanud töötleva tööstuse eksportimine. Samuti on vaibumas ka sisemajandusest lähtuv hinnasurve. Siinkohal peetakse silmas nii energia, tarbijahinnaindeksi kui ka tarbijahinda. Viimase juurest on välja arvatut nii energia kui ka toidukaubad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. August 2008, 13:41
Otsi:

Ava täpsem otsing