Raie: eksportijate arv on kasvanud

28. august 2008, 09:17

Eesti Kaubandus– ja Tööstuskoja
peadirektori Siim Raie kommenteeris „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete
arengusuundumused 2008“ uuringu tulemusi, et ekspordi osas on tulemused
konfliktis statistikaga.

Raie sõnas, et ekspordi osas on uuringu tulemused konfliktis statistikaga. „Kui vaadata maksuameti viimaste aastate statistikat, kui palju on ülepiiri tehinguid teinud ettevõtete arv, siis see on minu teada vähemalt viimasel paaril aastal kasvanud,“ rääkis Raie.

„Küll napilt paarisaja võrra aasta kohta. Kui meil tuleks iga aastaga juurde kolmsada eksportivat ettevõtet, siis ma arvan, et Eesti majandusel on head väljavaated,“ lisas ta.

„Eesti ettevõtetel on vaja teadmisi ja oskusi, kuidas välisturgudel müüa. Senine majanduse kogemus on andnud meile väga hea baasi ettevõttelt ettevõttele müügiks ja ostmiseks, kui me räägime välistellimuste täitmisest,“ märkis direktor.

„Meil on väga vähe ettevõtteid, kes tunnevad hästi tarbijaturgusid ehk lõpptarbija poolt. Aga see ei saagi tulla üleöö, vaid seda tuleb tundma õppida. Peame tundma õppima oma lähiturge. Kuidas lätlasele, leedukale, rootslasele hästi müüa,“ selgitas direktor.

Ta märkis, et kindlasti on minister Juhan Partsil õigus, et ettevõtjaid tuleb julgustada. „Kuid selle julguse ja kindluse annab see, kui ettevõtjal on vajalikud teadmised oskused kuidas välisturul hakkama saada ja kui nad tunnevad turgu,“ ütles Raie.

Tema arvates saab riik siin õla alla panna koolituste ja info leviku osas. „Ka see, mida minister märkis, et nii diplomaatiliste kui ka EASi välisesinduste suurem kaasamine ehk majandusdiplomaatia kaasamine ekspordi heaks,“ lisas ta.

Raie ütles, et väikeettevõtjate kartus välisinvestorite ees on kasvamise, arenemise ja mentaliteedi küsimus. „Et üks äriprojekt oleks kohe alguses edukas peab see olema hästi finantseeritud. Ei tasu karta, et investori huvi ei ole mitte sinu ideesid varastada, vaid oma raha kasvatada, sellest peab aja jooksul lihtsalt aru saama.“

„Iga ettevõtja peab selle positiivse kogemuse saama, mida tähendab finantsvõimendus – et pank pole ainus võimalus oma alustavat äri kiiresti võimendada,“ ütles Raie.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2008, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing