Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nutikus enamiku huve teenima

  Nutikad inimesed pole valdadest kusagile kadunud, tõestab Äripäeva tänane luubilugu. Vallajuhid-volinikud on näidanud üles suutlikkust ka rasketes oludes leida kohalikele probleemidele lahendusi. Näide meie tänasest luubiloost on eralasteaedade ja -koolide asutamine. Ainult et lugu on kahe otsaga. Näib justkui positiivse sõnumina, ent toob esile huvide konflikti võimaluse - eralasteaedade ja -koolide asutajad-omanikud on samaaegu ka vallavolinikud või vallajuhid.
  Piir korruptsioonikahtluse ja seaduspärase vahel on sedavõrd hägustunud, et haridusminister Tõnis Lukas, kes on probleemist teadlik, ei oska samuti välja pakkuda head lahendust, kuidas huvide konflikti saaks vältida. Paljud ei taju seda üldse korruptsiooniohuna.
  Kui nii-öelda lastevaeseil aastail likvideeriti hulk lasteaedu ja ka väikekoole, siis nüüd, mil riigi laste kasvatamist soosivama poliitika tulemusena on sündivus suurenenud, pole aga võimud suutnud kiirelt lahendada järsult suurenenud lasteaiakohtade vajadust. Seega tuli maakohtades midagi kohe ette võtta. Ja aktiivsemad inimesed seda tegidki.
  Väikestes omavalitsustes on aktiivsem osa elanikest hõivatud nii volikogudes kui ka ettevõtluses - neid tuntakse ja neid valitakse. Üks ja sama seltskond otsustab ja tegutseb.
  Loodetavasti ei kasuta enamik volinikke oma positsiooni kurjasti ega topi oma käsi valla kaukasse, vaid tegutsevad heas usus enamiku huvides. Aga oleme näinud ka vastupidist.
  Meie tänasegi artikli pinnalt kerkib üles mitu "oleksit": kui vallajuhid oleksid eralasteaedade asemel oma energia suunanud vallalasteaia loomisele, tulnuks see teenus kõigile odavamalt kätte. Omavalitsus võib soosida pigem eralasteaeda, kui seda juhib vallajuht, eraldatavad summad ei pruugi olla põhjendatud, vaid tulla muu teenuse arvelt.
  Kui omavalitsusse kuuluva mõjuka inimese sissetulek sõltub valla ostetavast lastehoiuteenusest, võib vallas jääda lasteaiakohtade probleem lahendamata, sest see pole tema huvides - kohtade arvu suurendamine munitsipaallasteaias võtab tema eralasteaialt leiva ära.
  Seega võib nutikus valida nii hea kui ka halva tee. Kui me pigistame silmad kinni ega räägi korruptsioonikahtlustest, on huvide konflikti teke reaalsem.
  Toimetus näeb loos üht põhjust, miks haldusreform kuidagi vedu ei võta - see rikub valitute hea elukorralduse. Seniste kohalike tegelaste jaoks muutuks supp valdade liitmisel lahjemaks ja suuremas vallas ei pruugigi supipoti ligi pääseda. Praegu on pott, kui väike tahes, oma.
  Haldusreform on seega hädavajalik. Mitte ainult kulude kokkuhoiu ega kvaliteetsema teenuse pärast, vaid ka korruptiivsete võrgustike lõhkumiseks.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Jaemüüjad hoidsid USA aktsiaturge vee peal
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.