Rohelised kummutavad tuumaenergia müüte

05. detsember 2008, 09:23

Tuumaenergia positiivne mõju kliimakaitsele
ja Prantsusmaa energiasõltumatusele osutus müüdiks, selgus Rohelised/EFA Grupi
uuringust.

Kõikidele väidetele vaatamata ei sõltu Prantsusmaa vähem naftast kui tema naabrid, vahendas uuringu tulemusi Erakond Eestimaa Rohelised. Prantsusmaa tarbib rohkem naftat kui Itaalia või Saksamaa, kes ei ole tuumaenergiariigid, ja toodab nafta jõul kaks korda rohkem energiat kui Ühendkuningriik. Lisaks sõltuvusele naftast saab Prantsusmaa vaevalt küll tõsiselt väita, et tuumaenergia tagab suurema energiasõltumatuse, kui ta peab kogu vajaliku uraani importima.

Uurimust esitledes kommenteeris Euroopa Parlamendi Roheliste fraktsiooni liige Rebecca Harms: „Prantsusmaad reklaamitakse kui tuumarenessansi lipulaeva ja selle innukaim müügimees Sarkozy kiidab kõikjal maailmas Prantsusmaa tuumaenergiat. See uurimus näitab selgelt, et Prantsusmaal ei ole tegelikkus reklaamiga vastavuses.“

„Tuumaenergia ei ole ka kliimakaitse võlulahendus. Prantsusmaa CO2 heitmed ei erine ülejäänud Euroopa suundumusest ja on 1980. aastatest suurenenud,“ märkis Harms.

Uurimus näitas ka, et tuumaenergia ei ole puhas energia. Électricité de France’il on 12 000 tonni kasutatud plutooniumi ja Prantsusmaa ei suuda sellega midagi ette võtta. Tuumakütuse ümbertöötamine tekitab väga palju saastust ning plutooniumi transportimise ja ladustamisega kaasnevad tõsised turvariskid.

Ka tuumaenergia tulevik ei paista helgem. Euroopa surveveereaktori (EPR) tehased pidid sisse juhatama uue ajastu, ent takerdunud ja eelarvet ületavad projektid Soomes ja Prantsusmaal annavad mõista, et parem oleks lõpetada. Prantsusmaal ei ole isegi piisavalt kvalifitseeritud ülikoolilõpetajaid, et niinimetatud tuumarenessansile tööjõud tagada.

„Poliitikud nii USA-st kui Põhja-Aafrikast on lasknud end ära meelitada sellest, kuidas Prantsusmaa oma tuumatööstust keskkonnasõbralikuna esitleb, aga enamikku meist see ei veena. Eurooplaste, sealhulgas prantsuse kodanike seas ei tekita tuumaenergia osakaalu suurendamine sugugi vaimustust. Prantsusmaa tuumaenergia turustamise masinavärgil on aeg tõtt tunnistada ja nõustuda, et tuumaenergial on olulisi, potentsiaalset ohtu sisaldavaid puudusi,” võttis Harms uuringu tulemused kokku.

„Uuring näitab ilmekalt, et rahvusvahelise tuumaenergeetika suurel eestkõnelejal Prantsusmaal pole asjad sugugi korras ning paljudes olulistes küsimustes on kodutöö tegemata,“ kommenteeris Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni liige Aleksei Lotman ja lisas, et seda enam ei tohiks Eesti, kus igasugune tuumaenergeetika kogemus puudub, uisapäisa tuumarongile tormata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2008, 18:16
Otsi:

Ava täpsem otsing