Advokatuur: kohtutoimikute väljastamise piirang on tagurlik

17. detsember 2008, 14:23

Advokatuuri hinnangul on arusaamatu
riigiprokuratuuri soov piirata kaitsjatele üleantava materjali mahtu.

Sellise põhimõtte rakendamine oleks vastuolus üldtunnustatud kaitseõiguse põhimõtetega ja rikuks kaitsealuse õigusi võistlevas kohtumenetluses, teatas advokatuuri kantsler Kristel Voltenberg.

"Riigiprokuratuuri avaldus seab kahtluse alla advokaatide kutsetegevuse põhimõtted ning on avalikkust eksitav ja kahetsusväärne. Prokuratuuri poolt soovitud seadusemuudatuse oleks ajas tagasiminek ning see ei vasta euroopaliku kohtumenetluse põhimõtetele," seisab advokatuuri avalduses.

Advokatuuri hinnangul on endiselt vastamata küsimus, kas õiguskaitseorganid ise suudavad tagada menetlustoimingute konfidentsiaalsuse. Usaldusliku uurimisinfo lekkimisele ajakirjandusse on advokatuur varem korduvalt tähelepanu juhtinud.

Advokatuuri poole on riigi peaprokurör pöördunud ametlikult ühel korral, sooviga selgitada välja, kas kolmandate isikute kätte sattunud kohtutoimiku koopia võib olla pärit kaitsjatelt, kuid advokatuuris läbiviidud järelevalvemenetlus lükkas selle oletuse ümber.

Riigiprokuratuuri teatel püütakse planeeritava seadusemuudatusega saada suuremat kontrolli advokaatidele antava uurimisinfo kasutamise üle ning mitte enam väljastada advokaatidele toimikute koopiaid, seda vähemalt jälitustegevusega kogutud teabe osas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. December 2008, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing