Jegorov: aktsiatega maksude optimeerimine on maksudest kõrvale hiilimine

20. mai 2009, 17:15

Kui börsifirma aktsiate juriidilisest
isikust omanik kannab mõneks päevaks aktsiad makseta tehinguga üle füüsilisele
isikule, on tegu maksukohustusest kõrvalehoidumisega, ütles MTA peadirektori
asetäitja Dmitri Jegorov Delovõje Vedomostile.

Delovõje Vedomosti küsis jegorovilt, et milline on maksuhalduri nägemus õigest maksustamisest juhul, kui börsil noteeritud äriühingu aktsiate juriidilisest isikust omanik kannab mõneks päevaks aktsiad makseta tehinguga füüsilisele isikule, kelleks on sageli sellesama juriidilise isiku osaluse ainuomanik.

Sellel ajal, kui registrijärgne omanik on füüsiline isik, toimub dividendi saamise õiguse fikseerimine, millele järgneb mõne aja pärast aktsiate tagasikandmine juriidilise isiku nimele. Väidetavalt tehakse seda eesmärgiga vältida tulumaksuseaduses ettenähtud topeltmaksustamist juhul, kui äriühing n-ö "maksab edasi" selliselt äriühingult saadud dividendi, milles oli dividendi saaja osalus väiksem kui 10%.

Jegorov vastas järgmiselt: "Kuigi, nagu ikka, tuleb igat konkreetset olukorda analüüsida eraldi, esmapilgul tundub, et see on ühe maksukorralduse seaduses sätestatud (§ 84) põhimõtte rakendamisala. Antud tehingul ei ole suure tõenäosusega muud majanduslikku põhjendust ega eesmärki, kui maksukohustusest kõrvalehoidumine. Seetõttu tuleb maksukohustuse leidmisel ilmselt ignoreerida ajutist formaalset omanikuvahetust ning lähtuda sellest, et antud juhul näeb kehtiv tulumaksuseadus dividendide topeltmaksustamist. Analüüsime olukorra edasi ning vajadusel anname täiendava hinnangu selliste tehingute kohta".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. May 2009, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing