Bengt Dennis: lati devalveerimine on aja küsimus

02. juuni 2009, 10:09

Rootsi keskpanga endine juht ja praegu Läti
valitsusele nõuga obiks olev Bengt Dennis teatas, et Läti peab oma valuuta
devalveerima.

"Keegi ei tea, kas latt devalveeritakse homme või paari kuu jooksul – aeg on alati ebamäärane –, aga me ei peaks enam küsima, kas seda tehakse, vaid keskenduma sellele, kuidas seda tehakse," rääkis Dennis eile Rootsi telekanalis SVT.

Eelmises kvartalis kukkus Läti majandus 18% ehk valusamini kui ükski teine Euroopa Liidu majandus.

Läti justiitsminister Mareks Seglins sõnas eile, et valitsus peaks lati devalveerimise üle debatti pidama. Seglins tahab, et Läti keskpank ja riigi rahandusminister analüüsiksid devalveerimise võimalikke võite ja kaotusi. "Ma ei kutsu üles latti devalveerima, aga debatt peab toimuma," rääkis Seglins.

Bengt Dennis oli Rootsi Riksbanki juht just 1990ndate Põhjamaade panganduskriisi ajal. 1992. aastal tõstis ta repo intressimäära mõneks päevaks 500%-le, lootes sellega kaitsta Rootsi krooni. Plaan nurjus, kirjutas Bloomberg. Dennis on töötanud ka SEBs.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2009, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing