PILT: Avastati uus pilvetüüp

04. juuni 2009, 13:45

Uus pilvetüüp defineeriti viimati 1951.
aastal. Nüüd on aga lootust, et pilvede nimestik täieneb taas uue liikmega.

Vähemalt loodab seda pilvede uurimisele pühendunud briti entusiast Gavin Pretor-Pinney, kes on raamatu Cloud Collector's Handbook autor. Alates 2005. aastast on talle saadetud fotosid veidratest pilvedest, mida ta ei osanud kuidagi määrata, kirjutas National Geographic.

Paari kuu eest alustas ta ettevalmistusi, et esitada maailma meteoroloogiaorganisatsioonile ettepanek uue pilvetüübi arvele võtmiseks. Naljatamisi nimetab ta uut pilvetüüpi Jacques Cousteau pilvedeks, sest nad jätavad mulje merepinnast, nii nagu seda näeb sukelduja vee alt.

Pilvede ametlikud nimed on aga ladinakeelsed ning ka uuele pilvetüübile on juba nimi välja mõeldud, milleks on Undulus asperatus, mis tähendab väga turbulentset või kaootilist lainetust.

Aga kuidas on võimalik, et uus pilvetüüp alles nüüd leiti? "Peamine põhjus on selles, et ta on väga haruldane ning teine põhjus on digitaalkaamerate levik. Tehnoloogia areng on andnud paljudele tavalistele inimestele võimaluse huvitavaid asju pildistada," ütles Pretor-Pinney.

PILT:Avastati uus pilvetüüp PILT:Avastati uus pilvetüüp

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:42
Otsi:

Ava täpsem otsing