Läti valitsus saadab eelarvekärped parlamenti

15. juuni 2009, 10:47

Läti valitsus saadab täna parlamenti
negatiivse lisaeelarve eelnõu, kus on kärpeid ligi 500 miljoni lati ehk
11,2 miljardi Eesti krooni ulatuses, kirjutas Bloomberg.

Kärped moodustavad eelarve kuludest ca 10%, sillutades teed järgmise laenuosa väljamaksmisele IMFi eestvedamisel läinud aasta lõpus Lätile kokku pandud abilaenust.

Läti peaministri pressiesindaja sõnul võtab parlament lisaeelarve vastu homme või hiljemalt kolmapäeval 17. juunil. Sellisel juhul saaks Läti laenust järgmised 1,7 miljardit eurot kätte juuni lõpus või juuli alguses.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis ütles täna teleintervjuus, et on veendunud, et Läti saab raha kätte. "Kõnelused IMFiga jätkuvad ja üksikute tulu- ja kuluartiklite osas on veel võimalikud mõningased muudatused," ütles ta. Koondsumma aga ei muutu ja IMF peaks oma sõna ütlema lähemate päevade jooksul.

IMFi "standardretsept" on kärpida defitsiiti nii kiiresti kui võimalik, ütles Dombrovskis. Läti valitsus plaanib kulutuste kärpimist jätkata ka tuleval aastal ja aastal 2011, et surude defitsiiti 3% piiresse SKPst, mis võimaldaks euro käibelevõttu, jätkas ta.

IMFi tegevjuht Dominique Strauss-Kahn tunnustas nädalavahetusel Läti jõupingutusi eelarvedefitsiidi ohjamisel. "Valitsus teeb tublit tööd," ütles Strauss-Kahn G8 tööstusriikide kohtumisel Itaalias. "Eelarvet on vaja tugevasti korrigeerida. Ootame selle järgi," lisas ta.

Ka Euroopa Komisjonilt, mis paneb välja lõviosa Läti abilaenust, on tulnud "positiivseid signaale".

Läti rahandusministri Einars Repše sõnul võib Läti riigieelarve defitsiit kärbete järel küündida tänavu 10%-le, halvemal juhul 11,6%le SKPst.

Pühapäeval koos istunud Läti valitsus otsustas kärpida riigiteenistujate palku 20%, pensione 10%, töötavate pensionäride pensione 70% ning rahalisi toetusi töötavatele lapsevanematele 50%. Peretoetusteks jääb kaheksa latti ehk ca 180 krooni iga lapse kohta, vahendas Läti uudisteagentuur Leta.

Pensionide tõus on mõeldav alles siis, kui majanduse olukord paraneb. Tänavu alanevad pensionid Lätis keskmiselt 18 latti (403 krooni), 2010. aastal 15,7 latti (352 krooni) ning 2012 aastal 16,34 latti (366 krooni). Pensionide kärpimisega hoiab riik kokku 50 miljonit latti ehk 1,12 miljardit krooni.

Lisaks näevad kärped ette mõnede riigiametite sulgemist ja riigifirmade nõukogude tegevuse lõpetamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. June 2009, 14:33
Otsi:

Ava täpsem otsing