Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Miljonid sotsmaksust priid

    Samuti on maksuametini jõudnud info, et mõnes advokaadibüroos võidakse dividendidena võetavaid summasid kasutada omanikeringi mittekuuluvatele töötajatele varjatud lisatasu ehk sisuliselt ümbrikupalga maksmiseks.
    Ajal, mil esimeste kohtuotsuste mõjul on üles kerkinud vajadus eristada aktiivne tulu passiivsest tulust ehk dividendid palgast, on tippadvokaadid heaks näiteks ettevõtete juhtidest, kes tegutsevad piiri peal.
    Äripäev võttis luubi alla suuremate advokaadibüroode (käive üle 5 mln aastas, kokku 31 bürood) juhatuse liikmed. Büroode aastaaruanded näitavad, et advokaadibüroode osanikest juhid määravad endale palka nii minimaalselt kui võimalik.
    Näiteks 2008. aastal võtsid suuremate advokaadibüroode 49 juhatuse liiget (kes kõik on eranditult ka osanikud) dividendidena välja keskmiselt 154 143 krooni kuus (netosummana), samal ajal kui poolesaja juhatuse liikme keskmine kuupalk ületab natukene Eesti keskmist palka ehk on 15 911 brutokrooni.
    Muide, juhatuse liikme tasu jääb kõvasti alla ka nende advokaadibüroode keskmisele palgale, mis oli 28 460 brutokrooni. Statistiliselt on juhatuse liikme tasu väike ka seetõttu, et umbes pooled suurematest büroodest ei maksnud oma juhatuse liikmele üldse tasu.
    Dividendide võtmises pole midagi ebaseaduslikku, küsimus on pigem selles, kas juriidilises vormis dividendi näol toimub palga maksmine. Selle piiri määratluse üle toimuvad arutlused praegu nii maksuametis, suuremates advokaadi- kui ka audiitoribüroodes, kellelt on maksuamet arvamust küsinud.
    Lähtuvalt kevadisest ringkonnakohtu otsusest võib maksuamet dividendide maksmist palga asemel pidada maksudest kõrvalehiilimiseks, kui selleks on piisavalt tõendeid. Advokatuuri esimees Aivar Pilv räägib, et advokatuuri tasandil ei ole reguleeritud palga ja dividendide vahe küsimust. Selles suhtes kehtivad advokaadibüroodele täpselt samasugused reeglid nagu teistele äriühingutele.
    "Mina selles probleemi ei näe, kui ettevõte teenib kasumit ja osanikud seda jaotavad. Mina sellist ärimudelit ei tea, kus kasumit võetakse ainult palgana välja," lisab Pilv.
    Glikman & Partnerite partneri Leon Glikmani sõnul saavad advokaadibüroo osanikud büroost ja teistest allikatest piisavalt sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu. Dividendid on erinevalt muudest regulaartuludest omanikutulu, mida makstakse kord aastas.
    Näiteks Glikmani juhitav advokaadibüroo maksis eelmisel aastal 38% käibest maksudeks ehk üle 12 miljoni krooni. See on Glikmani hinnangul maailmapraktikat arvestades ebamõistlikult palju.
    "Mulle väideti hiljuti, et mõnes advokaadibüroos tehakse dividendide eest töötajatele n-ö tulemustasu asemel rahalisi kingitusi," ütleb maksuameti peadirektori asetäitja Dmitri Jegorov, kui räägime põhjustest, miks mõned advokaadibürood on uuele dividendide ja töötasu eristamise juhendile vastu.
    Tegemist ei ole Jegorovi sõnul ametliku vihjeinfoga, vaid temani juhendi koostamise tagasides jõudnud väitega.
    Kui see peaks tõele vastama, on selline teise taseme ümbrikupalk (millelt makstakse tulumaksu, aga jäetakse maksmata sotsiaalmaks) üsna kaval maksupettus.
    "Selline asi ei tule naljalt ka tavalise revisjoni käigus välja," arvab Jegorov. Üsna raske on teha kindlaks, et dividende võtnud juht on sularahas kingitusi teinud, samuti pole vaja sellisel juhul ka topeltraamatupidamist.
    Samas maksuamet kindlasti ei võta sellise käitumise vähemgi reaalsete ilmingute puhul ignoreerivat hoiakut.
    "Selliste skeemide kasutamisel riskiks advokaadibüroo tõsiselt oma reputatsiooniga," ütleb Jegorov.
    Äripäeva küsitletud advokaadibüroode omanikud kinnitasid, et nemad dividendidest tulemustasu maksnud ei ole.
    Samas pidas nii mõnigi advokaat sellist skeemi off-the-record "teoreetiliselt võimalikuks".
    Seadus ei kirjuta ettevõtjale palgasüsteemide kehtestamiseks ette mingeid täpseid reegleid või seaduspärasusi. Sama kehtib ka advokaadibüroode puhul - meie büroos on kehtestatud palgasüsteem, mille kohaselt makstakse töötasu ka osanikele, kes iga päev vahetult ka klienditööga tegelevad.
    Tõsi on see, et majanduslikult on kasumlikum dividende maksta ja mitte tööjõukulu kanda. Nii on võimalik äriühingu tegevuskulusid madalamal hoida ja suuremat kasumit teenida.
    Meie advokaadibüroo tegevus on aga üles ehitud üldtunnustatud ja ärimaailmas omaks võetud põhimõtetele. Advokaatidele ja juhatuse liikmetele tuleb maksta konkurentsivõimelist ja majandustingimustele vastavalt palka. Meil ei ole kunagi sellist perioodi olnud, kus juhatuse liikmed pole palka saanud, aga on dividende võtnud.
    Juhatuse ja nõukogu liikmed saavad tasu töölepingu alusel. Büroo ei ole pidanud vajalikuks pidada eraldi arvestust selles, millises osas teeb partner tööd juhatuse liikmena ja millises osas advokaadina. Kuna maksustamise osas suurt vahet ei ole, makstakse partneritele tasu töölepingu alusel.
    MAQSi advokaadibüroode grupis ei ole lihtsalt tavaks juhatuse liikmetele, sh välismaalastest juhatuse liikmetele, eraldi tasu maksta. Ma ei oskagi öelda, miks see nii on. Võib-olla tulevikus hakkame maksma.
    Vastavalt äriseadustikule on juhatuse liikme tegevus eelduslikult tasuta. Advokaadibüroo juhatuse liikme tegevus on marginaalne ega ole võrreldav tavapärase äriühingu juhatuse liikme tegevusega. Meie büroo kasutab töölepingu alusel tegutsevaid advokaadibüroo juhte. Advokaadibüroo pidamine on väga erinev muu äriühingu juhtimisest, tegemist ei ole tavapärase töö- või juhatuse liikme suhtega.
    Hiljuti saatis maksuamet kooskõlastusringile dividendide ja töötasu eristamise juhendi, millega soovitakse dividendide võtmist ettevõtte juhtimises osalevate inimeste puhul paremini lahti kirjutada.
    Kuigi juhend on veel tööversiooni staatuses, on see advokaadibüroode ja maksuspetsialistide seas leidnud vastuseisu ja kriitikat.
    Uue juhendi ajendiks sai hiljutine ringkonnakohtu otsus, mille järgi on maksuhaldur piisavalt pädev määrama, kas tegemist on dividenditasu, juhatuse liikme tasu või töötasuga.
    Kohtumisel maksuameti peadirektori asetäitja Dmitri Jegorovi ja kontrolliosakonna juhi Egon Veermäega ütlevad mehed, et maksuametil on soov dividendide ja palkade eristamisel selgemad reeglid paika panna selleks, et maksumaksjad saaksid paremini prognoosida oma maksukohustusi.
    Siiski pole dividendide ja töötasu eristamist maksuameti juhtide sõnul kirvereegliga võimalik määrata. Seda, kas dividendidena võetakse välja töötasu, hinnatakse juhtumipõhiselt, võttes arvesse ettevõtte ja sektori üldist palgataset, dividendisaaja reaalset töökoormust ja teisi tegureid.
    "Näiteks kui dividende võttev ettevõtte juht saab 3000 krooni palka, koristaja 5000 krooni ja müügimees 25 000, siis meil on õigus pärast ettevõtja põhjendusi otsustada, millega on tegemist," ütleb Egon Veermäe.
    Kuigi selline juhtum on üsna selgete riskiteguritega, ei pruugi tegemist olla sooviga sotsiaalmaksu mitte maksta, kui juhi põhjendus tema palgatasemele on vettpidav. Näiteks ta on juhatuses osalise koormusega ja tema roll ettevõttes on passiivse loomuga.
    Samuti lisab Veermäe, et iseenesest ei tähenda suured dividendid kindlasti seda, et midagi halvasti oleks.
    Maksuameti juhid nendivad, et nende huvi on eelkõige selgitustööd teha, pealegi pole juhend ringkonnakohtu otsuse valguses tagasiulatuv.
    "Me ei jõua ealeski kõiki ettevõtteid kontrollida, meie prioriteet on endiselt suured pettused," ütlevad Veermäe ja Jegorov. Küll on maksuametil võimalus määrata nende isikute ring, kes on riskigrupis. Maksuamet advokaatide dividendide ja palga suhet eraldi analüüsinud pole.
    Advokatuuri esimees Aivar Pilv sõnab, et ilmselt kujuneb kohtulahendite valguses lähiaastatel välja kindel praktika, mida hakatakse maksuhalduri poolt teadvustama ja selle üle ka järelevalvet tegema. "Kui maksuamet annab juhised, siis tuleb kõikidel ettevõtetel, sh advokaadibüroodel, nendega arvestada," ütleb Pilv.
    Advokaadibüroode omanikest otsustas endale eelmise aasta eest suurimad dividendid määrata Aku Sorainen, kes plaanib sel aastal omanikutulu võtta kokku 13,6 miljonit krooni.
    Võrreldes eelmise aastaga on aga vähenenud nende bürooomanikest advokaatide hulk, kes otsustasid endale dividende maksta. Kui 2007. aasta eest määras dividende 89 protsenti advokaadibüroode omanikest, siis sel aastal ainult 62 protsenti.
    Advokaatide sissetuleku edetabeli koostamisel oli vaatluse all kokku 98 advokaadi sissetulek. Kui määratud dividendid ka sel aastal välja makstakse, siis teenib Eesti advokaat ühes kuus omanikutulu keskmiselt 152 418 krooni. Eelmisel aastal oli see näitaja 147 000 krooni kuus.
    Eelmise aasta eest otsustas dividende mitte maksta 2008. aastal eduka stardi teinud advokaadibüroo Mägi Kraavi ja Partnerid, mis tekkis mitme väikesema advokaadibüroo ühinemisel.
    "2008. aasta oli meie büroole edukas. Keerulisel ajal tuleb raha jagamisse suhtuda konservatiivselt, kui kõik jätkuvalt hästi läheb ja äriühingu majandustegevuses piisavalt turvatunnet kogutud, siis on aega dividende jagada," kommenteeris omanikutulu mittemaksmise otsust Mägi Kraavi ja Partnerite partner Tarvo Lindma.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.