Raul Altmäe: juubelitoetused on kulka prioriteet

30. september 2009, 09:48

Kultuurkapitali juht Raul Altmäe ütleb, et
juubelitoetuste maksmine ja teenekate inimeste meelespidamine on üks
Kultuurkapitali prioriteete, kuid kellele ja kui palju toetusi eraldatakse, on
sihtkapitalide otsustada.

"Valdkonna sihtkapital määrab ära juubelitoetuse suuruse ja nende arv sõltub teenekate vastavasse ikka jõudmisest ning katusorganisatsioonide taotlustest," ütles Altmäe. "Kõik valdkonnad ei maksa juubelitoetusi ja see on valdkondade sisemine otsus. 2009. aastal on igas kvartalis vähenenud oluliselt esitatud taotluste arv ning seda on näha ka juubelitoetuste taotlemisel," lisas ta.

Altmäe sõnul jääb juubelitoetuste osakaal valdkondade eelarvetes 0,5 ja kahe protsendi vahele ehk hõlmab väga väikese osa. "See on üks väike võimalus tänada teenekaid kultuuritegelasi nende töö eest kultuurielu edendamisel ja traditsioonide elushoidmisel," märkis ta.

Kuidas selgitada, et Eesti Teatriliit küsis näitekunsti sihtkapitalilt 2008. aastal juubelitoetust 2005. aastal surnud Riina Pindingule? "Eesti Kultuurkapital kontrollib taotluste menetlemisel ja väljamaksete tegemisel stipendiumilepingu partnerite andmeid ning seetõttu on võimalik tuvastada, kas isik on elus või juba lahkunud. Teatriliit peab oma arvestust ja selle põhjal nad omi taotlusi teevad. Kui meil on teistsugune informatsioon, siis me ka teatriliitu sellest teavitame," vastas Altmäe.

Kultuurkapitali juhi sõnul taotlevad näitekunsti valdkonnas tegutsevad teatriliidu liikmesorganisatsioonid näitlejate liit, lavastajate liit, kutseliste tantsijate liit ja teatriliit ise oma teenekatele liikmetele juubelite puhul toetusi, suurusjärgus 5000 kr juubeli kohta. Teatriliit taotleb oma seenioritele toetusi alates 70. juubelist, näitlejate- ja lavastajate liit alates 60. eluaastast ja kutseliste tantsijate liit alates 50. eluaastast.

Altmäe lisas, et näitekunsti sihtkapitali jaotamise põhimõtete eelistused sätestavad ka ühtlasi teatriliidu sotsiaalprojektide toetamist ning toetatakse samuti teatrimaastikul silma jäänud ja juba ennast tõestanud loovisikuid. Kultuurkapitali seadus ütleb, et Kultuurkapitali ülesanne on ka toetada silmapaistnud kunsti- ja sporditegelasi, kunsti- ja sporditegelaste surma puhul nende perekondi, märkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2009, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing