Jyske Bank: kärbeteta on lati devalveerimine vältimatu

06. oktoober 2009, 18:56

Taani pank Jyske Bank kirjutas analüüsis,
et Läti lati devalveerimine paistab vältimatu, kui valitsus ei vii ellu
rahvusvaheliste abistajatega kokkulepitud eelarvekärpeid, vahendab
Bloomberg.

Danske Bank ja Capital Economics kirjutasid, et võimalik lati devalveerimine lööks kogu piirkonna finantsturge ja võivad viia Eesti ja Leedu valuutade devalveerimiseni.

„Kui Läti ei saavuta edu täitmaks IMFi ja Euroopa Liidu poolt seatud nõudeid, paistab lati devalveerimine vältimatu,“ kirjutas Jyske Banki analüütik Kent Iversen.

Läti kohustus kärpima eelarvet 500 miljoni lati võrra aastas kuni 2012. aastani, et viia defitsiit kolme protsendi sisse SKPst, mis võimaldaks üle minna eurole. Nüüd argumenteerib valitsus, et nad jõuavad 8,5 protsendise eelarvepuudujäägini kärpides eelarvet 325 mln lati võrra.

Danske Bank viitas ebaselgele infole Läti meedias, et Läti peaminister Valdis Dombrovskis plaanib ellu viia seadusemuudatuse, mis piiraks eluasemelaenu võtjate vastutuse ja kohustusi vaid laenu tagatisväärtuse, mitte laenusumma ulatuses. Danske Bank näeb Läti valitsuse poolelt peamist meeldivust selles muudatuseidees, et lati devalveerimine ei oleks enam suur probleem. Devalveerimist takistanuks see, et laenud on võetud eurodes, kuid tagatised oleksid lattides, mistõttu devalveerimine kasvataks oluliselt laenude suurust tagatisega võrreldes. See probleem taanduks, kui laenuväärtus ei saa olla suurem lattides denomineeritud tagatisest, mis tähendaks, et kõik kinnisvaralaenud oleksid sisuliselt lattides. Pank küsib, et miks selline eelnõu välja kargas? Vahest selleks, et survestada Rootsi valitsust ja IMFi laenuraha saamiseks. Kui plaanid läbi läheksid, oleksid nendel väga rängad tagajärjed Swedbanki ja SEB jaoks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2009, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing