Tagatisfond 31kordistas hoiuste tagamise osafondi maksemäära

Indrek Kald 27. november 2009, 13:59

Tagatisfondi nõukogu tõstis täna hoiuste tagamise osafondi kvartaliosamakse määra üle 31 korra – seniselt 0,0008 protsendilt 0,025%-le.

Uus määr toetab fondi pikemaajalist vaadet hoiuste tagamise osafondi finantseerimisele, on suunatud osafondi 3%-lise mahueesmärgi täitmisele ning võtab arvesse hoiuste tagamise direktiivis sätestatud hüvitamise piirmäära võimaliku tõusu seniselt 50 000 eurolt 100 000 euroni hiljemalt järgmise aasta lõpuks.

Muudatus rakendub järgmise aasta teisest kvartalist, teatas Tagatisfondi juhataja Andres Penjam.

Hoiuste tagamise osafondi on tänavu Eesti pankadelt laekunud 2,8 miljonit krooni.

Investorikaitse ja pensionikaitse osafondi ning pensionilepingute osafondi kvartaliosamaksete seni kehtinud määrad jäeti samale tasemele. Investorikaitse osafondil on see väärtpaberite ostu- ja müügitehingute käibelt 0,012%, väärtpaberiportfelli valitsemise teenuselt 0,0048% ning väärtpaberite hoidmise teenuselt 0,0012%. Pensionikaitse osafondil 0,01%, ja pensionilepingute osafondil 0,05%.

Kehtestatud osamakse määrad järgmisel aastal toetavad Tagatisfondi peamist eesmärki tagada hoiuste, investeeringute ja kohustusliku pensionifondi osakute kaitse ning hüvitamine seaduses toodud alustel ja korras.

Alates eelmise aasta oktoobrist kehtib hoiuste hüvitamise 782 330 krooni ehk 50 000 euro suurune piirmäär ilma seni kehtinud 10%-lise omavastutuseta. Investeeringud hüvitatakse 313 000 krooni ehk 20 000 euro ulatuses. Investeeringute 10% omavastutust ei rakendata alates tänavu 1. jaanuarist.

Kohustusliku pensionifondi osakuomanike hüvitamisele kuuluv kahju summas kuni 156 466 krooni ehk 10 000 eurot hüvitatakse osakuomanikule täies ulatuses. Kahjusumma, mis ületab 10 000 eurot osakuomaniku konkreetse kahjujuhtumi kohta, hüvitatakse 90% ulatuses.

Seoses kohustusliku kogumispensionide väljamaksete alustamisega läbi kindlustusandjaga sõlmitud pensionilepingute skeemi tegeleb fond selle aasta algusest lisaks oma senistele ülesannetele samuti kindlustusandja pensionilepingute kindlustussportfelli üleandmise toetamisega teisele kindlustusandjale, tagades pensionilepingute järgsete kohustuste täitmise jätkumise.

Lisaks osafondide kvartaliosamakse määrade läbivaatamisele kinnitas nõukogu täna Tagatisfondi järgmise aasta eelarve. Fondi tegevustulud kinnitati kogumahus 83,5 miljonit krooni, millest osafondide osamaksed moodustavad 72,3 miljonit ja tulu vara investeerimisest 11,2 miljonit krooni. Fondi tegevuskulud kinnitati summas 4,6 miljonit krooni, millest varade paigutamisega seotud kulud moodustavad 1,9 miljonit ja üldkulud 2,7 miljonit krooni.

Nõukogu koosoleku päevakorras oli ka ülevaade fondi majandustegevusest tänavu kolmandas kvartalis. Lisaks kinnitas nõukogu Tagatisfondi tegevuse strateegilised eesmärgid aastaiks 2010-13.

Tagatisfond on avalik-õiguslik juriidiline isik ja tegutseb alates 1. juulist 2002 Hoiuste Tagamise Fondi õigusjärglasena. Tagatisfondi eesmärgiks on tagada hoiustajate, investorite, kohustusliku pensionifondi osakuomanike ja kohustusliku kogumispensioni kindlustuslepingu sõlminud kindlustusvõtjate poolt paigutatud vahendite kaitse seaduses sätestatud tingimustel ja ulatuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. November 2009, 13:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing