Paari nädala eest anti teada 50 parimat Eesti restorani, hääletajateks-valijateks toiduajakirjanikud ja restoranide töötajad - nende otsuse kohaselt on Tallinna parimad söögikohad Moon, Ribe ja La Bottega. Viimase valisingi einestamiseks osalt selle pärast, et tippude särast osa saada, osalt aga ka selleks, et hääletuse tulemusi isikliku arvamusega võrrelda.
Igasuguste edetabelite pidamine on riskantne tegevus, arvamuste lahknevuse korral võivad reageeringud olla üpriski ägedad. Ka mina olen oma siinsamas restoranirubriigi kõrval äratrükitud väikese lemmiksöögikohtade loetelu pärast saanud kuulda rohkem kurjustamist, ähvardusi ja ebatsensuurseid väljendeid kui kõige muu elus ettetulnu pärast kokku. Seepärast hindan kõrgelt tipprestoranide valimise korraldajate tööd ja ka julgust.
La Bottega mõlemad saalid on parajalt väikesed, nii et isegi pooltühjalt mõjub söögikoht hubaselt. Et veinipudelid on restoranide parimaiks disainielemendiks, saab järjekordse kinnituse. Siin, La Bottegas on neid eriti palju.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Kui sisenesime, polnud saalis parajasti ühtegi teenindajat, külastajate tervitamisele ja lauda juhatamisele spetsialiseerunud vastuvõtjate-administraatorite aeg tundub selleks korraks lõppenud olevat.
Teenindaja ilmus köögipoolelt saali alles siis, kui olime juba lauas, aga märkas meid otsekohe, tervitas ja tõi menüü. Ning rääkis - soovitas veine, aitas valida roogasid, tutvustas menüü-uudiseid ja andis teada paarist toorainest, mis parajasti otsas. Muutis lühikese hetkega tipprestorani koduseks, andis tunda, et oleme oodatud: kokad valmis küpsetama, kelner ette kandma ja veinid ootavad valimist.
Trattoria menüü eesmärk pole üllatada, kuigi kala- ja liha osas ta seda siiski tegi. Menüü algus on ootuspärane, klassikalised antipasti'd, carpaccio, minestrone, risoto, pasta, aga siis - väikesuulest, sardiinid, kuldmerikoger, vasikapõsk, piimavasikas, T-luu steik.
Mil määral peaks toidunimesid tõlkima, jääb igavesti ühese vastuseta. Isiklikult arvan, et Itaalia trattoria-enoteca mitte ainult ei või, vaid lausa peab endale lubama natuke kulinaarset äraarvamismängu: spagetid acciughe, kirsstomatite ja tšillipipraga, meriahven acqua pazza kastmes või kanapoeg agrodolce-kastmes. See on vahva - kes teab, see teab, kes ei, julgegu küsida.
Igatahes vääris nii acciughe, kirsstomatite ja tšillipipraga spagettide kui ka grillitud piimavasika iga suutäis Sardiiniast peakoka importimist, niivõrd ehedad olid maitsed. Isegi vorstist sai sündmus - Campari ja mündiga maitsestatud grillitud lambalihavorst oli väärikas pikkuses taldrikule rõngasse keritud ja maitselt tavatult rikkalik.
Veinivalik on La Bottegas korralik. Ka klaasi kaupa joomiseks on valida päris mitme veini vahel ja need on põnevad, isegi kõige odavam klaasivein pakub naudingut. Kuulake kelnerit, tema teab. Igatahes pärast pooltteist ülimalt mõnusat tundi La Bottegas ühinen täiel määral kõigi nendega, kes La Bottega üheks Tallinna tipprestoraniks valisid.
P. S. Tipprestoranide täieliku loetelu leiab aadressilt
www.eestimaitsed.com.