Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tool: müü minu kartulid kõigepealt

  Äripäev avalikustab väljavõtted väärtpaberituruga manipuleerimises süüdistatuna kohtu all olevate kinnisvaraärimehe Toomas Tooli ja SEB endise maakleri Karoly Kirberi telefonivestlustest.

  Vestlused toimusid 2008. aasta suvel, mil Tool tegi Arco Vara aktsiatega hulga tehinguid ja sai seetõttu kriminaalsüüdistuse. Kohtus kuulati lindistusi möödunud reedel.
  Süüdistuse kohaselt andis Tool Kirberile korralduse müüa oma abikaasaga seotud SEB esindajakontol olevad aktsiad suurtes kogustes ajas järjest odavama hinnaga, et suruda niimoodi nurka aktsiate tagatisel repolaene võtnud Arco suuromanikud Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas.  Ma ei jaga kõike seda loogikat, mis nendel vendadel seal on, et noh, nad tahavad minna seal kuskile Ukrainasse ja asja, ma arvan, et nad panevad kuradi pauku, raisk, igal pool. Väike Arakas vist oli suht selle vastu vä? Jaa-jaa, no kõik on selle vastu, kogu juhtkond on selle vastu, ainuke, kes peale kuradi pressib, on Tomingas (Richard Tomingas – toim), sest kuradi Teder (Ukrainas tegutsev kinnisvaraettevõtja Hillar Teder – toim) poputab tal õla peale ja ütleb, et sa oled jube kõva mees. Mhmh. Põhimõtteliselt, sellest ettevõttest saab asja ainult sel juhul, kui kuradi aktsia hind läheb nii madalale, et seal on mõtet kuidagi alt teda… Ma ei tea, üles osta ja siis pöörata, raisk, et noh, muidu ei ole seal midagi teha. Selle juhtkonnaga ei ole seal mitte midagi teha, raisk. Noh, see nüüd ilmselt siin tuleb suvel ja noh, kurat teab, kuna see muutub. Pikema aja jooksul ei muutu, jah. Ilmselt natukene võtab aega. Ilmselt ei muutu ja kuradi sellepärast ma ei näe sellel ettevõttel mitte mingisugust tulevikku. Tähendab, selle juhtkonna alla ei… Noh, ta on ainult üks kuradi suur õnnetus. Et noh, kurb pilt, eks ta (Arco Vara – toim) ilmselt kukub ise kokku või siis, kuradi, tuleb keegi kuskilt väljast, korjab selle pasa üles ja jälle, raisk, kolme kopika eest sätib ta natuke korda ja teenib raha, noh. Mhmh. Aga noh, ütleme nende vendadega seal küll kuskile ei jõua. Vaatame, proovime homme ka, proovi istuda parema ääre peale (pakkuda parimat müügihinda Arco Vara aktsiale – toim) ja kuradi ikkagi, kui on võimalik kaupa teha, siis kaupa teha, noh. Mhmh, noh, nüüd on jah, et käibed on hästi madalad. No eks sealt keegi ujub jälle välja, saad aru ja kuradi võib-olla proovib seal mingeid blokke, sest noh, kõrvalt vaadates, kui sa kaugemalt vaatad, siis tundub, et kurat, et ta on odav, onju. Mhmh. Aga kui sa seest poolt vaatad, siis ta on ikka kurb pilt. Kui see kuradi leht kirjutab, raisk, et kõik salapärasest Toolist, kes Arcot üle võtab, siis noh, võib-olla mõnel tuleb veel niuke tunne, et raisk, odav on, tuleb osta. Mhmh, aga ootame, vaatame, siin aeg-ajalt mingit käivet ikka tehakse. Onju, kuule, teeme nii. Teeme nii, tänud. Tšau. Kõike head.  SEB Enskilda, Karoly. Kuule, ma tahtsin öelda, et proovi siis ikka minu kartuleid eelisjärjekorras müüa, noh. Ikka-ikka. Onju, ja kuradi küsi kohe juurde, kui… Tõenäoliselt peaks siin niimoodi tegema, et kui saab müüa, siis jagame ära selle müügi lihtsalt. Mhmh, jajah. Aga ootame, äkki siin päeva peale tuleb keegi noppima. Okei, teeme nii. Teeme nii, tänud.  No aga Hansa sõitis 55 (eurosenti – toim) sisse sisse ja edasi? Kes ostu poole peal on? Ostu poole peal sisuliselt ei ole kedagi. Eheh, okei. Noh, mis see… Aga mine 53 (aktsia hind eurosentides – toim) peale 50 000ga (kogus – toim.) välja. 53 peale 50 000. Jah. Aga… Mhmh, mhmh, mhmh. Aga ma näitan selle kohe välja, et kui on huvi kätte saada, et…? Ei, ma… Tähendab, ma tean, mis mäng seal käib, las ma mõtlen… Ei, ära näita palju välja, näita natukene, las nad sõidavad sisse sulle. Okei. Näita natukene ja siis näita jälle natukene, tilguta, vaata, mis sealt tuleb. Okei, teeme siis nii, aga… Oota, oota, las ma mõtlen natuke. Nii. No seal võib olla, et Hansa sõidab veel täna kuradi mitu korda sisse, et nad üritavad seda alla peksta. Arco kohta, niisama taustaks, et siin repo teemadel oli meil ka… Küll mitte nende endaga… Mhmh. Aga noh, ma ei teagi, kas need kaks asja võivad seotud olla või mitte. Et teil oli endal ka reposid üleval? Oli siin küsimusi… Sa mõtled küsimusi? Noh, oli repode kohta küsimusi, et mis seotud, alusvaraks Arco näiteks. Mmm, teil peaks ka olema pangas mingid repod üleval, onju, aga see limiit oli vist suhteliselt väike, raisk. Jah, väga Arcot küll ei ole, siin see repo book (repolaenude kogus – toim) on meil suhteliselt väike. Jaa-jaa, aga seal ongi niimoodi, et nendel on vähe üleval, aga teda on igal pool laiali. Mhmh. Teda on igal pool laiali ja kõvasti laiali, eile käis seal juba mingitel suurematel portsudel margin call (Arco Vara aktsia hind vajus alla piiri, kust alates võlausaldajad repolaenude tagatise omanikena võivad nõuda lisatagatist või aktsiaid müüa - toim.) ära, onju, aga nüüd sõltub sellest, palju pangad aega annavad. Mhmh, mhmh. Asjade määrimiseks, kas nad annavad nädala või annavad kaks või kuradi annavad kaks päeva, noh. Mhmh, selge on see, et ega ilmselt päevapealt taguma hakata vist ei ole eriti eriti mõttekas, ühe-kahe päevaga. Sa mõtled sisse vä (aktsiaid müüki – toim.)? Jah. Pankadel vä? Jaa. Ei, seda muidugi, aga noh, teiselt poolt, tead ju ise pankasid, ega neid peos hoida ka kaua ei taha. Ega pikka aega, jah…, uus kõne (sel kuupäeval suhtlesid Tool ja Kirber mitu korda) Ma arvan et seal, kuradi, kes ehmatas seda hinda alla, see oli Oberschneider (kinnisvaraärimees Paul Oberschneider – toim.). Okei, aga miks tema? Ta on ka aktsionär ju. Jah. Eks ta püüab juurde osta võib-olla või vaatab samamoodi, et mis situatsioon on. Mhmh, mhmh. Eks seal igaüks vaatab, kuidas sellest pasast välja tuleb. Mhmh. Tegelt oli seal niimoodi, et Oberschneider tahtis teha pakkumist, aga siis kuradi mina jõudsin ette, onju. Jaa, nii. Põhimõtteliselt ongi niimoodi, et kogu mäng käib nende kuradi suuraktsionäride, tänaste kuradi sadulas olevate vendade vastu. Mhmh, aga… Et nende repod kukkusid täna läbi, raisk, ja nendel on seal paar päeva aega klaarida oma reposid. Aga mis väljavaade seal edasi on? Eks igaühel on oma väljavaade. Ma arvan, et Oberschneideri väljavaade on see, et tema tahab seda kuradi tükkideks peksta. Mhmh. Müüa tükid maha, need tänased aktsionärid ei suuda seda oma käes hoida, nad ei suuda seda anyway oma käes hoida. Seda on siin natukene näha ju. Jah, nad vintsklevad, mõistuse häält kuulda ei võta, see on rohkem nagu see kuradi tüüpiline Eesti värk, saad aru, siuke kuradi, kellel till pikem ja kellel mantel suurem, raisk. Seal on raske spekuleerida, kas see on 53 või 52 või 50 (Arco Vara aktsia hind eurosentides, millega keegi soovib ettevõtet üle võtta – toim.), sest igaüks, kes üle tahab võtta, tahab saada enamust, sest nende kuradi tänaste vendadega ei ole mõtet seal võidelda. See paistab olevat vist selge, et siin… Nendega ei ole mõtet võidelda, sest siis ei saa keskenduda ettevõttele. Ma arvan, et ettevõttele kõige tervislikum oleks, kui selle võtaksid üle eestlased, siis jääks ikkagi ettevõttena püsima, ma arvan, et välismaalased peksavad ta lihtsalt tükkideks. Kõik nad olid ju, pangad olid ju kõik… Suruti põlvili sel ajal ju, kellelgi raha ei olnd, et juurde osta, täpselt sama olukord nagu tänastel nendel, kuradi, kes seal pukis on. Raha nendel pole, võlgasid on üle pea, aktsia hind võib olla kümme senti, nad ei suuda sellega ka teda sisse osta. Mhmh. Iga päev võlausaldajad kuradi koputavad ukse peale ja siis ütleme siin mingi seltskond, ilmselt Oberschneider ja mina, mängib selle vastu, et lihtsalt peksta nad maa sisse. Mhmh, mhmh. Tead, see on kõik niuke, ütleme täna oleme meie mingis eduseisus, sest meil on ikka mingi positsioon sees, onju. Mul on seal mingi kuradi positsioon ja noh, Oberschneideri positsioon on väike, tal on mingi kuradi poolteist milli. See on vist mingi… Aktsiat. Protsent või paar vä? Jah, poolteist protsenti. Arti (Arti Arakas – toim.) on ju ka veel. Noh, meil Artiga kokku on mingi kuradi, ma räägin, kuradi 23. 23… 23 või 24 prossa peal, noh. Aga palju seal vaja on? No vaata, sa ei saa minna nagu… Nendel on nelikümmend, seal on ka veel segadus. Aa, kas… See aktsiaraamat ei näita täpselt seda kuradi koosseisu, sest osa Arti aktsiaid on veel nende käes, need olid ühes repos. Aa, okei. Saad aru, need tulevad sealt välja, ja see on ju täpselt teada, et palju nendel on laenusid, palju nendel on reposid. Seda ei oska keegi öelda, kaua kuradi võlausaldajatel närvi jätkub. Ega nende huvides väga pikka aega ei ole hoida, aga eks näis. No ma räägin, seal võib ka juhtuda, raisk, igasuguseid asju. Seal võib juhtuda kuradi nii ja seal võib juhtuda naa, seda ei oska keegi öelda, aga aeg mängib teistpidi ettevõttele kahjuks, sest ettevõte laguneb, onju. Mhmh. Rahad läksid, ettevõtte väärtus iga päev langeb. No sellest ka vist neil endal pole seal suurt arusaama. Ei, sellest nad aru ei saa, nad ütlevad, et me vaatasime peeglisse, et kurat, meil Hillariga (Hillar-Peeter Luitsalu – toim.) kahepeale 16 aastat kinnisvarakogemust. Ma ütlesin, et võib-olla su peegel on kuradi kõver, et vaata korra börsi kaart, võib-olla see annab parema pildi ette, kuidas investorid teid usaldavad. Aga noh, igal pool on kukkund. Mhmh, aga ootame, vaatame, mis siin saab, kas tuleb midagi ette, et hetkel need, kes Londonist tulid müüma... Mhmh. Täna nad tegid ühe tehingu 54 (eurosenti - toim.) ja see oligi kõik. Mhmh Kui ma läksin küsima, et kas midagi suuremat teeks, et siin oli indikatsioon, see ostuindikatsioon 53 pealt, et saada mingit... Et hakkaks kokku panema, kes tahavad müüa, kes tahavad osta. Mõlemad pooled kadusid ära, nii ostja kui ka müüja, ma olen üpris kindel, et nad omavahel kokku ei saanud. Mhmh, eks kõik ootavad seda, mis edasi saab ja kuradi kuhu poole see liigub. Investorid ju kõige rohkem kardavad ilmselt sellist määramatust. No seal on täna määramatus selles suhtes, et need sellid ei saa ise ka aru, mis nad teevad. Põhimõtteliselt nüüd on nagu kuradi paar päeva ootamist, nende repod kukkusid läbi, nüüd on kuradi kolm päeva, kas nad leiavad kolme päevaga raha või hakkavad pangad realiseerima. Mhmh, no aga siis peab natukene ootama ja vaatama, mis siin nüüd saama hakkab. Jah, vaata, mul samamoodi, et ma ei oska nagu kuradi ei ostu ega müügi poole minna. Ma nii kaugele, nii kaugele jõudsime, et kuradi need kukkusid läbi, onju. Vaatame, kui palju heasoovlikke inimesi on, kes tahavad nendele sõpradele laenu anda.
   Järgnevad katked telefonivestlustest: 16.07.2008
  /…/Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
  See on ainult allamäge raisk, nii nagu börsigraafik on, nii ta jätkub, raisk, kui ainult ei muutu turul mingi sentiment, kurat, et kõigile tundub, et see on jube odav, raisk, et lihtsalt peab ostma, ükskõik, mis nad teevad, raisk. Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
  /…/ Tool:
   Kirber:
   Tool:
  /…/ Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   21.07.2008
  Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   22.07.2008
  /…/Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
  /…/ 22.07.2007
   /…/Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
  /…/ Tool:
   Kirber:
   Tool:
  /…/ Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   /.../Kirber:
   Tool:
  /.../Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   Kirber:
   Tool:
   
  Autor: Piret Reiljan, Väinu Rozental
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Raadiohitid: kuidas taltsutada inflatsiooni
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.