• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hänni: Tooli tehingud tavapärased

  Toomas Tooli aktsiatehingud Arco Vara aktsiatega vastavad tavapärasele turupraktikale, nentis Tooli kaitsjate tellitud spetsialisti arvamuses kohtus Kawe Kapitali partner ja fondijuht Kristjan Hänni.

  Kas Tooli tegevus ja aktsiate müümine viisil, nagu seda tehti, on tavapärane tegevus, kui tahetakse saada võimalikult kõrget hinda, küsisid kaitsjad Hännilt. "Tooli tehingud vastavad minu hinnangul ebalikviidsel turul kasutatavale tavaparktikale, kui soovitakse müüa aktsiaid võimalikult kõrge hinnaga," kirjutas Hänni.
  Ka põhjendas ta aktsiate müümist varjatud kujul. "Suurema müügisoovi teistele turuosalistele esitamine võib ebalikviidsel turul kaasa tuua ostunoteeringust taganemise või alandab aktsiate keskmist hinda," selgitas Hänni.
  Püüti saada kõrget hinda
  "14. juulist kuni 22. juulini (2008. aastal - toim) tehtud tehingute osas on minu järeldus see, et see oli suure tõenäosusega maakleri asjakohane käitumine, saamaks kõrgemat võimalikku keskmist hinda," vastas Hänni küsimusele, kas Tooli tegevusest võis näha, et ta tahtis viia aktsia hinna madalamale kui 0,56 eurot, mis oli Arco Vara nõukogu liikmete Richard Tomingase ja Hillar-Peeter Luitsalu repolaenude tingimuste nn margin call. Hänni hinnangul ei viidanud miski sellele, et Tooli aktsiate müümise eesmärk oleks olnud aktsia hinna allaviimine.
  Prokuratuur on seisukohal, et sellel tõendil puudub lubatav vorm. "Kui kaitsjad oleks tahtnud esitada tegelikult eksperdi arvamust küsimuses, kas on toime pandud turumanipulatsioon või mitte, siis oleks nad pidanud taotlema kohtult ekspertiisi tegemist," ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Maria Sutt. Tema sõnul oleks eksperdi kaasamisel mõlemal poolel olnud võimalus eksperdilt küsimusi küsida.
  Ei kõlba eksperdiks
  Sutt selgitas, et temal tekkis näiteks küsimus, kuidas ja miks jõuti just sellistele järeldustele. "Kuna Hänni ei ole ekspert ja tema hinnang esitati paberkandjal kui spetsialisti arvamus ning menetlusseadustik sellist tõendit ei luba, ei ole mul võimalik teda küsitleda kui eksperti ega tunnistajat," rääkis prokurör, kelle sõnul on Hänni arvamuse koostamisel ignoreerinud suurt hulka materjali.
  Hänni märkis oma arvamuses, et Arco Vara aktsia oli 2008. aastal ebalikviidne ja on seda ka praegu.
  Eile andsid kohtus tunnistust ka süüdistatavad Toomas Tool ja endine SEB maakler Karoly Kirber.
   
   
  Autor: Kadrin Karner, Kaisa Gabral
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mart Laar: saabuvad raskemad ajad, see kõik tuleb lihtsalt üle elada
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Allutatud võlakirjad kui lisavõimalus inflatsiooni tingimustes rohkem teenida
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Otsustavate naiste TOP: kõrgepalgalisest ametnikust vaikiva suurärimehe tütardeni
Sel nädalal ilmunud Otsustajate TOPi esisajast leiab vaid kuus naist ja neistki vaid üks oli valmis Äripäevaga rääkima.
Sel nädalal ilmunud Otsustajate TOPi esisajast leiab vaid kuus naist ja neistki vaid üks oli valmis Äripäevaga rääkima.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.