• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dollarivennad said kvartaliga kõvasti vastu pükse

  USA dollar odavnes kolmandas kvartalis euro vastu tervelt 10,4 protsendi võrra. Kui veel juuni lõpus maksis Ühendriikide valuuta Eesti Panga päevakursi alusel 12,81 krooni, siis eile kõigest 11,48 krooni (nõrgenemine 1,222 eurolt 1,363 euroni)

  Eesti Panga statistika kohaselt hoiti 30. augusti seisuga Eestis tegutsevates kommertspankades USA dollareid 17,4 miljardi krooni eest ehk dollarihoiustajate kogukaotus võis kolmandas kvartalis ulatuda üle pooleteise miljardi krooni.
  Väikse võidu said dollaris laenajad, kelle laenumaht ulatub Eesti pankades 4,2 miljardi kroonini.
  Dollarile on uue langushoo sisse andnud USA Keskpank, mis andis eelmisel nädalal investoritele märku, et madal intressitase jääb veel mõnda aega püsima ning ollakse valmis suurendama ka rahapakkumist.
  Eesti Panga poolt igapäevaselt avaldatava viiekümne kolme valuuta hulgas oli kolmandas kvartalis USA dollarist nõrgemaid esinejaid vaid seitse.
  Kõige enam kaotasid teiste valuutadega võrreldes väärtust Usbekistani ja Kõrgõzstani somm, mille vahetuskursid odavnesid ka USA dollari suhtes veidi enam kui protsendi võrra (euro suhtes 11,6-11,8%).
  Euro oli kolmandas kvartalis tugev valuuta. Vaid kaheksa Eesti Panga poolt ametliku päevakurssi saavast valuutast olid Euroopa ühisrahast viimases kvartalis tugevamad.
  Eurost tugevamate hulgas olid peamiselt Ida-Euroopa valuutad (Tšehhi kroon +4,7%, Poola zlott 3,9%, Ungari forint 3,3%). Nende seas ka Rootsi kroon, mis tugevnes kvartaliga 3,9% (1,65 kroonilt 1,71 kroonini).
  Ida-Euroopa valuutadele andis kvartali jooksul hoogu juurde investorite usk, et Tšehhi ja Ungari valitsused suudavad järgmisel aastal eelarvedefitsiidi vähendada. Samuti Poola, mille majanduskasv ulatus teises kvartalis viimase paari aasta kiireima temponi.
  Alljärgnevalt näitab tabel, mis ulatuses valuutad odavnesid-tugevnesid kvartaliga Eesti krooni (euro) suhtes;
                                                         30.juuni.10      30.sept.10       muutus
  Tšehhi kroon (koruna)                   0,607                0,636               4,7%Rootsi kroon                                    1,646                1,710               3,9%Poola zlott                                         3,778                3,924               3,9%Ungari forint                                      0,055               0,056               3,3%Euro                                                 15,6466            15,6466           0,0%Leedu litt                                           4,532                4,532               0,0%Taani kroon                                      2,101                2,100               0,0%Läti latt                                             22,078             22,055              -0,1%Šveitsi frank                                    11,827             11,748              -0,7%Norra kroon                                       1,971                1,956             -0,8%Jaapani jeen (yen)                           0,145                0,138             -4,6%Suurbritannia naelsterling            19,222             18,231             -5,2%Venemaa rubla                                  0,410               0,375             -8,5%USA dollar                                         12,809            11,479            -10,4%Ukraina grivna                                     1,620             1,447             -10,7%
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Tallinna Sadama kommertsjuht ostis 10 000 euro eest aktsiaid
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.