Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dollarivennad said kvartaliga kõvasti vastu pükse

  USA dollar odavnes kolmandas kvartalis euro vastu tervelt 10,4 protsendi võrra. Kui veel juuni lõpus maksis Ühendriikide valuuta Eesti Panga päevakursi alusel 12,81 krooni, siis eile kõigest 11,48 krooni (nõrgenemine 1,222 eurolt 1,363 euroni)

  Eesti Panga statistika kohaselt hoiti 30. augusti seisuga Eestis tegutsevates kommertspankades USA dollareid 17,4 miljardi krooni eest ehk dollarihoiustajate kogukaotus võis kolmandas kvartalis ulatuda üle pooleteise miljardi krooni.
  Väikse võidu said dollaris laenajad, kelle laenumaht ulatub Eesti pankades 4,2 miljardi kroonini.
  Dollarile on uue langushoo sisse andnud USA Keskpank, mis andis eelmisel nädalal investoritele märku, et madal intressitase jääb veel mõnda aega püsima ning ollakse valmis suurendama ka rahapakkumist.
  Eesti Panga poolt igapäevaselt avaldatava viiekümne kolme valuuta hulgas oli kolmandas kvartalis USA dollarist nõrgemaid esinejaid vaid seitse.
  Kõige enam kaotasid teiste valuutadega võrreldes väärtust Usbekistani ja Kõrgõzstani somm, mille vahetuskursid odavnesid ka USA dollari suhtes veidi enam kui protsendi võrra (euro suhtes 11,6-11,8%).
  Euro oli kolmandas kvartalis tugev valuuta. Vaid kaheksa Eesti Panga poolt ametliku päevakurssi saavast valuutast olid Euroopa ühisrahast viimases kvartalis tugevamad.
  Eurost tugevamate hulgas olid peamiselt Ida-Euroopa valuutad (Tšehhi kroon +4,7%, Poola zlott 3,9%, Ungari forint 3,3%). Nende seas ka Rootsi kroon, mis tugevnes kvartaliga 3,9% (1,65 kroonilt 1,71 kroonini).
  Ida-Euroopa valuutadele andis kvartali jooksul hoogu juurde investorite usk, et Tšehhi ja Ungari valitsused suudavad järgmisel aastal eelarvedefitsiidi vähendada. Samuti Poola, mille majanduskasv ulatus teises kvartalis viimase paari aasta kiireima temponi.
  Alljärgnevalt näitab tabel, mis ulatuses valuutad odavnesid-tugevnesid kvartaliga Eesti krooni (euro) suhtes;
                                                         30.juuni.10      30.sept.10       muutus
  Tšehhi kroon (koruna)                   0,607                0,636               4,7%Rootsi kroon                                    1,646                1,710               3,9%Poola zlott                                         3,778                3,924               3,9%Ungari forint                                      0,055               0,056               3,3%Euro                                                 15,6466            15,6466           0,0%Leedu litt                                           4,532                4,532               0,0%Taani kroon                                      2,101                2,100               0,0%Läti latt                                             22,078             22,055              -0,1%Šveitsi frank                                    11,827             11,748              -0,7%Norra kroon                                       1,971                1,956             -0,8%Jaapani jeen (yen)                           0,145                0,138             -4,6%Suurbritannia naelsterling            19,222             18,231             -5,2%Venemaa rubla                                  0,410               0,375             -8,5%USA dollar                                         12,809            11,479            -10,4%Ukraina grivna                                     1,620             1,447             -10,7%
   
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: keskmine palk jätkab rallit
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Euribor ja kõrged hinnad mitmekordistasid koduostjate kulusid
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Napp meistritiitli kaotus lõi Dortmundi aktsiast õhu välja
Borussia Dortmundi aktsia kukkus Frankfurdis 27% selle peale, et jalgpalliklubi kaotas Saksa meistritiitli napilt viimase mänguga Müncheni Bayernile.
Borussia Dortmundi aktsia kukkus Frankfurdis 27% selle peale, et jalgpalliklubi kaotas Saksa meistritiitli napilt viimase mänguga Müncheni Bayernile.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Fantoomliitujad vabastasid gigavati jagu võrguvõimsust
Võrguettevõtete andmetel fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Võrguettevõtete andmetel fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Raadiohommikus: Võrumaa, Rootsi ja kaugemadki kohad
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Saksamaa viib Venemaalt ära üle 100 töötaja
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.