Kadri Paas • 6. oktoober 2010 kell 15:28

Jõks hoiatab kafkaliku "protsessi" eest

Endine õiguskantsler, praegune Soraineni advokaadibüroo nõunik Allar Jõks ütleb, et Eesti ametkondadel puudub väärikus enda vigu tunnistada ja vabandada

"Kõigepealt soovin rõhutada, et ma ei ole kursis Toomas Annuse kriminaalasjaga ja käesolev arvamus ei ole kuidagi seotud selle kriminaalasjaga, vaid tegemist on minu kogemusel põhineva üldistusega," ütles Jõks esmalt.

Tema sõnul on põhiõiguste kaitse seisukohalt murettekitav tendents, kus jõumonopoli omavad ametkonnad nagu prokuratuur, konkurentsiamet, finantsinspektsioon ja paljud teised üritavad  läbi oma avalike suhete kujundada avalikkuse väärtushinnanguid ja hoiakuid konkreetsete  menetlustega seoses.

"Olen korduvalt kogenud, kuidas läbi meediamanipulatsiooni mõjutatakse avalikkuse ja kohtu arvamust. Avalikkuse ette kahtlustuste paiskamine ja kohtuväline süüdimõistmine paistab sellisel juhul olevat olulisem kui erapooletu ja tasakaalustatud teavitamine," väitis Jõks.

"Meie ametkondadel puudub väärikus oma vigu tunnistada ja vabandada. Ometi võiks riigiasutuselt, kes eelnevalt aktiivset meediasõda pidas, oodata avalikku vabandust oma alusetute süüdistuste eest. Olukord, kus järelevalve organid seavad oma tegevuse edukuse ainsaks kriteeriumiks vastavuse "avalikkuse õiglustundele", võib meid viia kafkaliku protsessini. Ja varem kui me seda karta oskame," hoiatas endine õiguskantsler.

Hetkel kuum