Kadri Paas • 6. oktoober 2010 kell 6:45

Kapo juht: ma ei tea, mis Annuse hinges toimub

Kapo peadirektori Raivo Aegi     sõnul on Toomas Annuse väited nonsenss.

"Iga terve mõistusega inimene saab aru, et kõiki kolme astet ei ole ka suurima tahtmise korral võimalik korraga mõjutada. Kriminaalasi algatatakse kuriteo kahtluse ja selgete tõendite olemasolul, mitte mingisuguse hetkeemotsiooni ajel. Kas asi algatada, neid tõendeid kaalub prokurör. Kui asi algatakse, juhib uurimist prokuratuur ja menetleja teeb oma tööd prokuröri valvsa silma all. Kui asi süüdistuseni ja kohtusse jõuab, kaalub tõendeid juba kohus ja otsustab, kas, kuidas ja mil moel võimalik kuritegu võis toimuda. Kui kohtu silmis on tõendid nõrgad või ei pea vett, mõistetakse kohtualune õigeks," kirjeldas Aeg uurimisprotsessi.

Sellest aeganõudvast ja pikaajalisest tööst lähtuvalt ei saagi kapo juhi väitel öelda, et keegi kusagil maksab millegi eest isiklikult kätte. "No see see oleks sedasorti vandenõuteooria, mida ei ole võimalik reaalses elus mingil moel rakendada. Ma saan aru, et Annuse selline sõnavõtt on omalaadne kaitsetaktika. Selliseid rünnakuid on varemgi esinenud," suhtus Aeg ärimehe turmtulle rahulikult.

"Selge, et uurimise ja kohtupidamise periood on pingeline. Eks meiegi tahaks, et kohtupidamine kulgeks kiiremini ja suuremate takistusteta. Ma tõesti ei tea, mis Annuse hinges toimub, et ta niimoodi räägib, aga ma tahan veelkord rõhutada, et tema kirjeldatu ei vasta mingil viisil tõele," rõhutas Aeg.

Kapo juht kinnitas, et kuigi 40 000 dokumendiga kohtumaterjal on Eesti oludes suhteliselt haruldane, pole see ka midagi enneolematut. "Tõsi, tavaliste kohtuasjade puhul ei küüni materjali hulk ligilähedalegi, kuid antud juhul on kohtuasjas osalisi palju ja nendega tehtud töö väga mahukas. Seetõttuon ka 40 000 dokumendiga juhtum pigem ootuspärane," lisas Aeg.

Hetkel kuum