7. oktoober 2010 kell 14:22

Ungari keemiakatastroof: mürk jõudis Doonauni

Mürgise jäätmemuda mõju Doonau ökosüsteemile on esialgu raske hinnata. Suurema mürgikoguse saanud lisajõgedes on surnud kalad.

Mürgise muda happelisus on siiski vähenenud juba sedavõrd, et ei kujuta endast Doonaule otsest ohtu, kinnitas uudisteagentuurile MTI Ungari katastroofiameti esindaja Tibor Dobson. Keskkonnakaitsjad sedavõrd optimistlikud ei ole, katastroofipiirkonnale lähemal olnud Doonau lisajõgedes on täheldatud kalade suremist.

Ungari alumiiniumitehase jäätmemahutist esmaspäeval vallapääsenud mürgine muda on muutnud kõlbmatuks nii maa kui joogivee vähemalt 40-nel ruutkilomeetril. Surma sai neli ja vigastada rohkem kui 150 inimest. Ungari lääneosa kolmes maakonnas on välja kuulutatud eriolukord.

Piirkonda külastas täna Ungari peaminister Viktor Orban, kes tõdes enim kannatada saanud Kolontari küla nähes, et  edasine elu on seal võimatu. „Raske on sõnu leida. Oleks asi juhtunud öösel, oleksid kõik surnud,“ kommenteeris Orban ajakirjanikele. Mudalaviin mattis enda alla ligi 280 majapidamist, elanikele rajatakse riigi abiga uued elukohad.

Ajkai alumiiniumitehase omanik MAL Zrt on kinnitanud, et mingeid märke eelseisvast katastroofist ei täheldatud. Viimane vahetult enne reservuaari lõhkemist toimunud inspektsioon leidis, et kõik on korras. MAL on teatanud, et tehase töö soovitakse peagi taas käivitada, vastasel juhul kaotab töö 3000 inimest.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum