12. oktoober 2010 kell 11:08

Ungari alumiiniumitehase juht trellide taga

Ungaris ulatusliku keskkonnakatastroofi põhjustanud alumiiniumitehase MAL juht võeti vahi alla. Firma varad on külmutatud ning ettevõte võetud riikliku jälgimise alla.

Tehase peadirektor Zoltan Bakonyi on võetud vahi alla, kirjutab Süddeutsche Zeitung. Alumiiniumitehase käitajat ähvardab lisaks ka 73 miljoni euro suurune rahatrahv. Tehase tööd valitsus siiski seisma ei pane, kuna töö kaotaks mitu tuhat inimest.

Balkonyi vahistamine on olematu kommunikatsioonistrateegia tagajärg, oletab leht ja loetleb üles sellealased vajakajäämised: "Vahetult pärast katastroofi firma vaikis, siis aga esitas toimunut "looduskatastroofina". Ja kuigi juba juunis oli märke sellest, et jäätmemahuti lekkis, üritas firma väita, et tehniline kontroll ei tuvastanud mingeid ohtusid. Hiljem pakkus firma kannatanutele, kes olid kaotanud kõik mis neil oli, mõnesaja euro suurust abi. Ühtlasi kinnitas ettevõte avalikult, et muda ei ole ohtlik – "ainult supelda selles ei tasu." Ja alles kõige lõpuks palus firma vabandust."

Süddeutsche Zeitung lisas, et pole selge, kui suuri kahjusummasid MAL üldse maksta suudab. Firma oli Saksa Allianzis küll kindlustatud, kuid tõenäoliselt vaid mõne miljoni euroga.

Praegu üritavad 4000 päästetöötajat reostuse kõrvaldamisega ning ära hoida võimaliku uue mürgise mudavoolu. Nimelt on avastatud praod ka ühes teises jäätmemahutis. Samuti on vahepeal jäätmemahuti ümber valmis saanud uus tamm.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum