8. oktoober 2010 kell 9:06

Ungari ökokatastroof jõuab ka naaberriikidesse

Mürgise muda vool on jõudnud Doonau jõkke, mis kannab saastuse edasi Ungari naaberriikidesse. Toksiinid kanduvad sooja ja kuiva ilma püsides edasi ka õhu kaudu. 

Päästemeeskonnad üritavad Doonau happelisuse taset neutraliseerida.kui see ei õnnestu, tuleb reostusega tegeleda järgmistel Doonau äärsetel riikidel, nagu Slovakkia, Horvaatia, Serbia ja Rumeenia.

Ungari keskkonnaminister Zoltan Illes ütles BBC-le, et punane muda, mis katab umbes 41 ruutmeetri suurust maa-ala, sisaldab suures kontsentratsioonis vähki tekitavaid raskmetalle. Eriti ohtlikuks muutub olukord, kui muda päikese käes kuivab ning tuul mürgist tolmu edasi kannab.

Ungaris ökokatastroofi põhjustanud alumiiniumitootja maksab kohalikele võimudele 110 000 eurot hüvitist õnnetuse põhjustatud kahjudega võitlemiseks. Firma väidab jätkuvalt, et pole midagi valesti teinud ning ei oleks saanud katastroofi ära hoida. Viimastel andmetel võis lõhkenud tootmisjääkide mahuti olla liiga täis. Lähiajal alustatakse asja uurimist kriminaalkorras.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum