13. oktoober 2010 kell 18:27

Teadlased vaidlevad USA fiskaalpoliitika üle

Nobeli auhinna laureaat Paul Krugman astus taas debatti teise USA ülikooli professoriga Ühendriikide majanduse elavdamise küsimuses.

Princetoni ülikooli professor Krugman on utsitamas Obama administratsiooni võtma kasutusele teise partii fiskaalstiimuleid, samas kui Harvardi ülikooli ajaloolane Niall Ferguson hoiatab, et selline tegutsemine viib maailma suurima majanduse võlaspiraali, vahendab Bloomberg.

"Risk seisneb selles, et ühel hetkel võib meie fiskaalpoliitika investorite silmis kaotada usaldusväärsuse," põhjendas enda arvamust Ferguson Soulis Maailma Teadmiste foorumil. "Seejärel võime me end väga kiiresti leida võlaspiraalis, kus intressimäärad tõusevad, defitsiit suureneb, krediit kukub ning jällegi intressid tõusevad."

 "Me ei ole tegelikult varem märkimisväärset fiskaallaienemist ette võtnud," vastas Krugman samal üritusel. "Mida muudaks miljardi dollari laenamine Ühendriikide jaoks pikas perspektiivis? Praegune stiimulpakett ei ole mõjutanud seda peaaegu üldse."

Valitsuse 814 miljardi dollariline stiimulpakett lõppeb käesoleva aasta lõpus ning Krugman ütles juba kaks kuud tagasi, et uus 800-miljardiline abi on hädavajalik. Ühendriikides on jätkuvalt töötus üleriigiselt küllaltki kõrge - 9,6 protsenti.

Fergusoni sõnul riskib USA kulutuste jätkamisel investorite usalduse kaotamisega, võimendades enda nõrka fiskaalpositsiooni. Ferguson tegi julge väljaütlemise, kui väitis, et Ühendriikide võlaseis on hullem kui Kreekal. Krugman aga lükkas kõik Fergusoni väited tagasi, sest tema sõnul puuduvad tõendusmaterjalid, et võlakirjade omanikud hülgaks turud.

"Meie debatt on kestnud enam kui aasta ning terve selle aja on hiinlased minuga pidevalt nõustunud, väites et USA valitus fiskaal- ja rahanduskurss on ohtlik," ütles Ferguson. "Nii et tegelikult ei vaidle vaid mina sinuga, Paul, vaid seda teeb terve Hiina valitsus."

Kahe mehe vaheline debatt algas eelmine aasta, kui Krugman ründas Fergusoni, väites, et viimane pole viitsinud endale selgeks teha majanduse põhitõdesid. Ferguson on aga Krugmani kohta öelnud, et tema majanduslikud järeldused tulenevad John Maynard Keynesi teooria vigasest tõlgendamisest.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum