Kadrin Karner • 27. oktoober 2010 kell 7:56

Kusmin: pension on töötaja mure

Eelkõige peaks vastutama ja huvituma oma pensioni kogumisest töövõtja, ütles ETK juhatuse esimees Kati Kusmin.

„Minu arvates peaks töövõtjal olema vabadus oma tulevikku ise määrata ja ise otsustada, kuidas ta tahab seda kujundada, ka siis, kui ta pensionil on,“ ütles Kusmin. „Minu meelest ei saa ega peaks keegi neid otsuseid töövõtja eest ära tegema,“ lisas ta.

Kusmini sõnul tähendab see, et töövõtja peab ise vastutuse võtma. Praegu siiski eelistatakse nn lühiajalist mõtlemist ehk töövõtja eelistab saada oma töötasu kätte terves ulatuses, mitte panna sellest osa pensioniks kõrvale, nentis ta.

„Tööandja poolt vaadatuna – võib-olla tõesti sotsiaalmaksusoodustus oleks tööandja kontekstis atraktiivsem,“ arutles Kusmin. Eelkõige aga peaks pensioniga seonduv olema mõistlik ja arusaadav töövõtjale, sest see puudutab ju ikkagi tema tulevikku. 

Äripäeva tänane juhtkiri kirjutas, et kavandatav tulumaksuseaduse muudatus, mis käsitleb tööandja tehtavaid sissemakseid töötaja III sambasse, on praeguses olukorras mõttetu ja ajale jalgu jäänud ning ei motiveeri tööandjaid inimeste III sambasse sissemakseid tegema.

Niisamuti ei motiveeri inimesi osa palka III samba sissemaksetes saama. Kavandatav boonus tööandjatele – sissemakseid töötaja III sambasse ei käsitleta enam erisoodustusena ja need vabastataks erisoodustuse tulumaksu osast – on liiga väike. Tegelikult lausa olematu, arvab Äripäev.

 

Hetkel kuum