Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  G20: Hiina asemel kriitikarahe all USA

  Kui siiani arvustati ja survestati Hiinat, mis kunstlikult valuutakurssi madalal hoiab, siis USA keskpanga värske otsus pumbata majandusse täiendavad 600 miljardit dollarit on mitmed riigid pööranud USA rahapoliitika vastu.

  "USA teeb sama asja, ainult teiste vahenditega," ütles Berliinis Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble, süüdistades Washingtoni silmakirjalikkuses. "USA ei saa Hiinat süüdistada valuutaga manipuleerimises, kui ise rahatrükiga dollarit nõrgestab."
  USA keskpank ja poliitikud võivad ju kinnitada, et soov pole dollarit nõrgestada, vaid pikaajalisi laenuintresse langetada, kuid "kauba peale" pole dollarinõrkusest pääsu.
  USA peaks enam mõtlema laiematele tagajärgedele
  "USA pole suurima reservvaluuta emiteerijana täielikult adunud oma vastutust globaalsete finantsturgude stabiilsuse hoidmisel," taunis USA keskpanga otsust Hiina aserahandusminister Zhu Guangyao.
  Tagajärjeks on toormehindade kasv ning kasumit jahtiva kuuma raha tulv arenevatesse riikidesse, kus intressimäärad on kõrgemad ja majanduskasv kiirem. See riskib neis riikides õhutada inflatsiooni ja tekitada uusi mullistusi. Juba tõdevad isegi Maailmapanga kõrged ametnikud, et ilmselt on arenevatel riikidel soovitav kapitali tulvale ajutised piirangud seada. Värskelt teatas sellisest otsusest Hiina.
  Euroalal võib USA lõtv rahapoliitika põhjustada euro tugevnemise ja deflatsiooni, mis raskendab võlgades riikidel nende tagasimaksmist, hoiatab euro "isa" Robert Mundell.
  Oma hääle lisas kriitikakoori ka Venemaa president Dmitri Medvedev, lubades tippkohtumisel nõuda, et USA kaalukamad otsused teiste riikidega koordineeriks.
  USA kaitseb aga oma. Keskpanga poliitikat asus toetama isegi president Barack Obama, ehkki reeglina seda ei tehta - keskpank on sõltumatu instants. "Keskpanga mandaat ja minu mandaat on kindlustada majanduse kasv. Ja see pole hea üksi USA-le, vaid kogu maailmale," ütles Obama.
  Üleskutsed reformida maailma rahandussüsteem
  Valuutaturu pingetest ja sellest johtuvatest kaubandussõja riskidest saavad Souli tippkohtumise kesksemad teemad. Juba kõlavad üleskutsed käivitada debatt uue globaalse rahandussüsteemi üle. Nagu nentis taas kullastandardit kaaluda soovitanud Maailmapanga juht Robert Zoellick ajalehes Financial Times, on maailm muutunud. Aeg on 1971. aastast kehtinud rahandussüsteem üle vaadata. Sama arvab Prantsusmaa, mis võtab Soulis üle G20 juhtriigi rolli.
  Erilist toetust pole maailma riikide seas ka USA ettepanekule kehtestada lagi kaubanduskonto defitsiitidele ja ülejääkidele, et tagada maailmamajanduse tasakaalustatum areng.
  "Saksamaa ekspordiedu on tingitud meie firmade kasvanud konkurentsivõimest, mitte valuutamängudest," ütles Schäuble intervjuus ajakirjale Der Spiegel. Ameerika kasvumudel, mis on liiga kaua tuginenud laenurahale ja liialt üles paisutatud finantssektorile, samas kui tööstusbaas on jäänud unarusse, on Schäuble sõnul aga sügavas kriisis. "Ameerika probleemidel on palju põhjuseid, kuid Saksamaa kaubanduskonto ülejääk nende hulka ei kuulu," ütles ta.
  Vaatlejate sõnul kipub G20 riikide üksmeel, mis aitas maailmamajandust hullemast hoida, lagunema. Siiski on ühendus praegu parim foorum globaalsetele probleemidele lahenduste otsimiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.