Raivo Sormunen • 16. november 2010 kell 7:23

General Motorsi aktsia rallib juba enne börsile tulekut

Autogigant General Motors võib asjasse pühendatud allikate väitel müüa aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) käigus väärtpabereid algselt planeeritust kuni 14% kallimalt, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Kui USA Väärtpaberi Järelevalvele (SEC) 3. novembril laekunud dokumentide põhjal oli määratud 365 miljoni emiteeritava aktsia hinnavahemikuks 26-29 dollarit, siis nüüd räägitakse juba 32-33 dollarisest hinnast.

Koos võimaliku aktsiate ülejaotusega võib autotootja emissioonimaht ulatuda 13,9 miljardi dollarini, mis oleks Ühendriikide ajaloo suuruselt teine IPO pärast kaks ja pool aastat tagasi toimunud Visa Inc börsidebüüti (19,7 miljardit dollarit) . Lisaks  kavatsetakse müüa veel 4 miljardi dollari eest eelisaktsiaid.

Põhiline aktsiamüüja on USA valitsus, mis on maksumaksjate rahadega toetanud autotootjat 49,5 miljardi dollari eest eest. Bloombergi arvutuste põhjal peaks Ühendriikide rahandusministeerium müüma keskmiselt General Motorsi aktsiaid 43,67 dollariga, et tulla päästeinvesteeringust ilma kaotusteta välja.

„IPO hinna määramine on rohkem kunst kui teadus,“ ütles president Barack Obama endine autotööstuse nõunik. „On selge, et aktsiapakkumist saadab suur edu ja et hind tuleb pigem kõrgem kui madalam.“

Meeletut huvi General Motorsi vastu toetavad väga tugevad majandustulemused. Alles möödunud aasta suvel pankrotistunud autotootjat on suudetud niivõrd hästi restruktureerida, et kolmandas kvartalis näitas ettevõte koguni 2,16 miljardi dollarist kasumit ning üheksa kuu kasuminumber on parem isegi Toyota Motorist.

33 dollarise hinnalipiku korral ulatuks General Motorsi turuväärtus 49,5 miljardi dollarini ning aktsia P/E (hinna/kasumi) suhe 2010. aasta kasumiprognooside põhjal kõigest 7,8ni.

Ettevõte konkurent Ford tõusis eile uudise peale 4,3% ning peatus New Yorgi börsil 17 dollaril ehk kõrgemail tasemel pärast 2004. aasta jaanuari.

Hetkel kuum