Anu Jõgi • 28. november 2010 kell 16:39

Wikileaksi paljastused võivad puudutada ka Soomet

USA on võtnud ühendust Soome välisministeeriumiga Wikileaksi võrguküljel peagi avalikustatavate dokumentide asjus, kirjutab Helsingin Sanomat Ylele viidates.

USA Helsingi suursaatkond informeeris kolmapäeval välisministeeriumi, et Wikileaksi materjalide hulgas võib olla Soomet puudutavaid dokumente, mille sisu kohta informatsiooni veel pole. Ka paljusid teisi riike on viimastel päevadel hoiatatud.

USA välisministeerium on hoiatanud, et Wikileaks „ohustab paljastustega paljude süütute inimeste“ elu.

Wikileaksi arvatakse paljastavat kõige hiljem täna suure hulga Ameerika päritolu dokumente. Osa informatsioonist oli eile Saksa ajalehe Spiegel võrguküljel mõne minuti üleval, kuni leht need maha võttis.

Infoleke sisaldab üle 250 000 diplomaatilise teate ja määruse, mida USA esindajad on saatnud maailma paljudest kohtadest välisministeeriumi Washingtonis.

Norra raadiofirma NRK on avalikustanud kaardi, millel on näha, kust Wikileaksi kätte jõudnud dokumendid pärinevad. Suurem osa neist pärineb Lähis-Idast, aga kaardilt võib järeldada, et osa puudutab ka Soomet.

Teated on aastast 2004 või hilisemad.

Materjalid on saanud enda kätte viis ajalehte – Saksa Spiegel, New York Times USAs, Suurbritannia leht Guardian, Hispaania El Pais ja Prantsusmaa Le Monde – ja oodatakse, et nad avalikustavad esimesed analüüsid täna õhtul.

Hetkel kuum