Väinu Rozental • 6. detsember 2010 kell 21:00

Kaks uut pelletitootjat kruvib turul pinget

Kui praeguse pelletite suurtootja ASi Graanul Invest neli tehast Eestis toodavad aastas kokku 270 000 tonni pelleteid, siis uute konkurentide tehaste käivitudes kasvab ka konkurentide kogutoodang samasse suurusjärku.

Seni puiduhakke ja puitbriketi tootmisega tegelenud OÜ Purutuli juhataja Tanel Mihkelsoni kinnitusel loodavad nad eelmise nädala keskel proovitootmisega alustanud tehase käivitada täisvõimsusel töösse jaanuaris.

"Kogu graanulitoodang läheb Pärnu sadama kaudu Skandinaaviasse ehk samale turule, kuhu me seni oleme eksportinud puitbriketti," rääkis Mihkelson ja lisas, et Sauga graanulitehasel on valmidus tulevikus vajadusel laieneda ning suurenda tootmismahtu 30 000 tonni võrra.

Purutuli toodab Imaveres, Stora Enso komponentide tehase juures puitbriketti alates 2002. aastast ehk enne, kui Imaverre graanulitehased tekkisid. Imavere saeveski juures töötab praegu kaks Graanul Investi graanulitehast ning tulemas on Stora Enso tehas.

"Meie graanulitehas poleks Imaverre enam ära mahtunud - saepuru tarbivate ettevõtete kontsentratsioon läheks seal liiga suureks," põhjendas Mihkelson, miks nad rajasid graanulitehase Sauga endise saeveski territooriumile.

Mihkelson ei soostunud ütlema, kui palju nad Sauga pelletitehasesse investeerivad. Näiteks Stora Enso ligi poole võimsam pelletitehas Imaveres läheb maksma 150 miljonit krooni.

Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas tegutseva pelletitootja ASi Kalvi Mõis juhataja Kuido Kuntro ütles, et neile uued tulijad ilmselt konkurentsi pakkuma ei hakka. "Tooraineturgu hakkavad uued tulijad kindlasti mõjutama," lisas ta.

Kuntro sõnul tajub ta teatud ohtu, et graanulitootmise mahtudesse võidakse üle investeerida. "Ma arvan, et natuke palju saab Eestisse graanulitootmist, kui kaks suurt tegijat juurde tulevad," ütles ta.

Graanul Investilt ei õnnestunud Äripäeval kommentaari saada.

Hetkel kuum